Studieclub Kempen

Info activiteit

Terug naar overzicht
Titel
KTC Symposium: “Opfrissing Anatomie Hoofd en Hals voor de Tandarts voor Radiologie en Anesthesie”
Erkenningsnummer
22025072
22025073

Accrediteringseenheden
20
20
Deelgebied(en)
1
3
Aard
Studieclub
Docent
APS Johan
Datum
16-06-2023
Duur
6u00
Onthaal
8:30
Start
9.00 uur.
Einde
16:30:00
Plaats
Den Eyck
Leden
200 €
Niet-leden
400 €
Maximum aantal
160
Aandacht
Extra deelname kost voor niet KTC-leden van 150euro (Betaaluitnodiging zal later verzonden worden)
Inhoud
Voordracht 1:
9u-10u30
“Anatomie Hoofd en Hals tot op het Bot”
 
Korte inhoud:
In deze voordracht wordt aan de hand van cadaver beelden en grafische schema’s de relevante anatomie van hoofd en hals overlopen die nuttig is voor de tandarts. Om het publiek hier actief bij te betrekken, wordt gebruikt gemaakt van Sendsteps® software zodat het publiek anoniem op vragen kunnen antwoorden die tijdens de voordracht worden gesteld. Naast deze tandheelkundig georiënteerde anatomie is er ook plaats voor uitleg over pathologie en problematiek met kokhalzen en lokale anesthesie.
 
10u30-10u45 PAUZE
 
Voordracht 2:
10u45 – 12u15
“Dentomaxillofaciale Radiologie: Ge Straalt of Gestraald ”
 
Korte inhoud:
Naast het systematisch overlopen van de courant gebruikte radiologische technieken in de tandheelkunde, wordt ook aandacht besteed aan medische beeldvorming die nuttig kan zijn voor tandartsen. Daarbij komen zowel 2D and 3D technieken aan bod, alsook ioniserende en niet-ioniserende beeldvormingstechnieken. Dit wordt automatisch gekaderd in een aansluitende uitleg over radioprotectie zodat de tandartsen gewapend zijn om pertinente en relevante vragen van patiënten over straling en potentiële gevaren ervan te beantwoorden. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de Sendsteps® technologie om het publiek actief te betrekken.
 
12u15 – 13u15 LUNCH
 
Voordracht 3:
13u15-14u45
“Radiodiagnostiek in de Tandheelkunde: Van Anatomie en Pathologie”
 
Korte inhoud:
Aan de hand van concrete gevallen uit de dagelijkse praktijk wordt op een interactieve manier, m.b.v. Sendsteps®, uitgelegd welke diagnose men kan stellen bij elke voorgestelde casus. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van zowel 2D alsook 3D radiografische beelden. Enkele voorbeelden van echografie in de tandheelkunde, maar ook MRI zullen geïllustreerd worden.
 
14u45 -15u00 PAUZE
 
Voordracht 4:
15u00 – 16u30
“Geen Honderd Procent Succes met Lokale Anesthesie?”
 
Korte inhoud:
Tandartsen weten dat sommige patiënten moeilijk te verdoven zijn. Vooral in de mandibula schuilt het addertje onder het gras. Aan de hand van anatomie en literatuur wordt een verklaring gegeven van dit fenomeen. De verschillende lokale anesthetica en toedieningsmanieren zullen worden belicht en uitgelegd waarom lokale anesthesie, zoals ze is aangeleerd, in bepaalde situaties niet tot een gewenst effect leidt. De deelnemers zullen ook hier m.b.v. Sendsteps® actief betrokken zijn bij de voordracht. Vervolgens wordt een oplossing aangeboden om dit vervelende probleem te ondermijnen en te voorkomen en wordt aan de hand van een beslissingsboom duidelijk welk anestheticum wanneer het meest geschikt is. Op het einde van de voordracht hebben de deelnemers kans om hands-on intraossale anesthesie uit te proberen.

Extra deelname kost voor niet KTC-leden van 150eur (Betaaluitnodiging zal later verzonden worden)
OPGELET
Inschrijven voor deze activiteit is verplicht (mogelijk van 31/01/2023 tot 15/06/2023).

Je moet ingelogd zijn om je in te schrijven voor deze cursus. Klik hier om je in te loggen.