Studieclub Ge-Ni-Aal

Info activiteit

Terug naar overzicht
Titel
Prognose van parodontaal aangetaste elementen
Erkenningsnummer
23007408


Accrediteringseenheden
10
Deelgebied(en)
6
Aard
Studieclub
Docent
JUSTENS Manu
Datum
11-09-2023
Duur
1u30
Onthaal
20:00
Start
20.30 uur.
Einde
22:00:00
Plaats
De Looyerij
Leden
0 €
Niet-leden
75 €
Maximum aantal
100
Aandacht
Inhoud
Belangrijk in opmaken van degelijk behandelplan
Prognose in de geneeskunde verwijst naar de uitspraak van de arts over het vermoedelijke verloop en de vermoedelijke uitkomst van een ziekte. Deze uitspraak is gebaseerd op klinische ervaring, gezondheidsstatus en motivatie bij de patiënt.
Ook in de parodontologie wordt de laatste 25 jaar meer en meer aandacht besteed aan de prognose. In de jaren ™90 waren er nauwelijks wetenschappelijke studies over terug te vinden.
Men had het vaak over œgoed, redelijk, œdubieus, œzeer dubieus of œverloren, wat vrij arbitrair werd bepaald. Sommige auteurs beweerden zelfs dat prognosebepaling van een parodontaal aangetast element vergelijkbaar was met het opgooien van een geldmunt.
De laatste 10 jaar is er beduidend meer literatuur te vinden over dit onderwerp omdat men ging inzien dat een adequate prognosestelling zeer belangrijk is bij het opmaken van een degelijk behandelplan. We kunnen stellen dat niet alleen de medische status van de patiënt, en factoren zoals diabetes, rheumatoïde arthritis, atherosclerose etc. een belangrijke rol spelen in de prognose van parodontaal aangetaste elementen, maar ook klinische factoren zoals parodontale parameters, anatomie van het desbetreffende element, tandstand etc. zijn eveneens van groot belang. De laatste jaren heeft men ook gedragsfactoren bij de parodontale prognose betrokken, wat wil zeggen dat de patiënt zelf eveneens een grote rol speelt inzake prognose. We hebben het dan niet alleen over mondhygiëne, roken en druggebruik maar ook over de compliance bij patiënten. Daar waar men er tot 15 jaar geleden nog van uit ging dat de medewerking bij de patiënt in elk geval perfect zou zijn, merkt men nu vaak in de praktijk dat dit niet altijd het geval is. Als de patiënt niet therapietrouw is en er empathie ontbreekt tussen clinicus en patiënt, zal dat een negatieve impact hebben op de prognose van het gebit!
Miller en Mc Entire hebben een index ontwikkeld waarmee de prognose duidelijker kan bepaald worden aan de hand van een puntensysteem. We kunnen op die manier een overlevingspercentage plakken op een tanden dit voor een bepaalde termijn. Desalniettemin kent dit systeem nog beperkingen gezien het alleen geldt voor molaren en bovendien geen rekening houdt met de dentale en endodontische status van het desbetreffende element.
OPGELET
Inschrijven voor deze activiteit is verplicht (mogelijk van 01/08/2023 tot 09/09/2023).

Je moet ingelogd zijn om je in te schrijven voor deze cursus. Klik hier om je in te loggen.