Studieclub Mechelen

Info activiteit

Terug naar overzicht
Titel
Over gedragsverandering, goede voornemens en de hardnekkigheid van onze (slechte) gewoontes
Datum
08-09-2022
Plaats
Feestzaal Familia
Inhoud
Tijdens deze voordracht krijgen de tandartsen een antwoord op de vraag waarom het zo moeilijk is voor de patiënten om te luisteren naar de goede adviezen van hun tandarts en deze vol te houden.
Patiënten krijgen regelmatig adviezen over tandhygiëne, behandelingen en medicatie. We stellen vast dat zij deze adviezen niet altijd even goed opvolgen. Dit komt omdat wij in bepaalde situaties minder goed kunnen luisteren.
Tussen de tandarts en de patiënt staat namelijk een communicatiemuur, die hoger wordt indien de patiënt pijn heeft of stress ervaart.
Daarnaast vinden we het vaak moeilijk om ons gedrag aan te passen of te veranderen, ook al weten en beseffen we wel dat dit beter zou zijn voor onze gezondheid. We zijn namelijk gewoontedieren die liever vasthouden aan onze gekende en vertrouwde handelingen en routines.
Ongeacht het soort verandering betekent dit steeds dat je uit je comfortzone moet stappen. Als mens moet je over voldoende veerkracht beschikken om die veranderingen te aanvaarden en vervolgens ook te integreren in je dagelijks leven. Lukt dit niet dan kan een veranderingsproces een moeilijke en lastige strijd worden waar je heel veel energie aan verliest.
Elke verandering, ongeacht of deze voor jou positief of negatief aanvoelt, wakkert ons stressmechanisme aan. Dit gebeurt automatisch, de mens heeft daarvoor geen aan- of uitknop. Ook al hebben we het opwekken van deze stressreactie niet zelf in de hand, we kunnen er wel degelijk mee leren omgaan.
Het veranderingsproces is een gefaseerd proces en een beter inzicht in dit proces helpt ons om het makkelijker te kunnen toepassen. Afhankelijk van ons motivatieniveau, zullen we de nieuwe gewoontes ook veel langer kunnen volhouden.
Deze opleiding richt zich tot iedereen die enerzijds inzicht wil krijgen in de mechanismen die schuilen achter gedragsveranderingen, motivatie en weerstand en anderzijds handvaten wil meekrijgen om de patiënten beter te kunnen aansporen tot het implementeren van de adviezen die zij krijgen van hun tandarts.
OPGELET
Inschrijven voor deze activiteit is verplicht (mogelijk van 30/05/2022 tot 07/09/2022).

Je moet ingelogd zijn om je in te schrijven voor deze cursus. Klik hier om je in te loggen.