Nivvt Cursus

Terug naar cursusoverzicht
Titel
Apicale chirurgie
Erkenningsnummer
24002655
24002657

Accrediteringseenheden
10
30
Deelgebied(en)
6
4
Aard
Hoorcollege
Docent
CALBERSON Filip
DEROOSE Christophe
Datum
16-05-2024
Duur
1 dag
Onthaal
8:30
Start
9.00 uur.
Einde
17:00:00
Plaats
Zebrastraat te Gent
Leden
325 €
Niet-leden
650 €
Maximum aantal
30
Aandacht
Inhoud
Het gebruik van de dentale operatiemicroscoop heeft ertoe geleid dat schijnbaar complexe endodontische problemen, die voorheen chirurgische benadering vereisten, vandaag de dag in de meerderheid van de gevallen orthograad kunnen behandeld worden. Door de meer voorspelbare behandelresultaten van een adequate conventionele endodontische (her)behandeling, is een apexresectie minder frequent aangewezen. Toch zal de apexresectie nooit volledig overbodig worden. Er zijn immers nog steeds endodontische falingen waarbij een herbehandeling geen soelaas biedt, of niet geïndiceerd is.
Het aanwenden van vergroting en aangepast instrumentarium stelt ons in staat om endodontische chirurgie op microchirurgisch niveau uit te voeren. Door recente inzichten en een verfijnde chirurgische aanpak zijn de indicaties voor het uitvoeren van een apexresectie gewijzigd, en kan een meer voorspelbaar resultaat vooropgesteld worden. Hierdoor kan deze behandeling in vele gevallen als volwaardig alternatief voor extractie of reëxtirpatie aan de patiënt voorgesteld worden.
De voornaamste oorzaken van endodontisch falen en indicaties voor een herbehandeling of apexresectie worden in dit hoorcollege belicht vanuit endodontisch perspectief. De hedendaagse microchirurgische procedure wordt uitgebreid uit de doeken gedaan en geïllustreerd met tal van klinische voorbeelden.

Je moet ingelogd zijn om je in te schrijven voor deze cursus. Klik hier om je in te loggen.