Nivvt Cursus

Terug naar cursusoverzicht
Titel
Mindful werken in de tandartspraktijk
Erkenningsnummer
24009662


Accrediteringseenheden
40
Deelgebied(en)
2
Aard
Hoorcollege & workshop
Docent
VERSCHUEREN Robby
Datum
28-11-2024
Duur
1 dag
Onthaal
8:30
Start
9.00 uur.
Einde
17:00:00
Plaats
Hotel SERWIR te Sint-Niklaas
Leden
425 €
Niet-leden
850 €
Maximum aantal
15
Aandacht
Inhoud
Eind jaren ’70 raakte Jon Kabat-Zinn geïnspireerd om de basisprincipes van aandachtstraining en meditaties uit het Verre Oosten toe te passen in een medische setting aan de universiteit van Massachusetts (USA). Hij maakte een 8-weken training die effectief bleek in het verlichten van stress, angst en pijn. Het programma werd wetenschappelijk bekend onder de naam MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). Later werd het programma verder uitgebreid en aangepast zodat het ook toegepast kon worden bij depressieve patiënten: de MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy). Door de jaren heen heeft mindfulness meer en meer zijn nut en wetenschappelijke waarde aangetoond. De trainingen worden nog vaak in het 8-weekse programma gegeven, waarbij elke sessie tussen de 2u à 3u duurt.

Deze cursus is opgebouwd uit 4 blokken van 1u30 en bespreekt kort alle leerpunten uit de 8 weken en hoe we deze punten specifiek in de praktijk kunnen toepassen. Tussendoor zijn er ook oefeningen en meditaties. Er is ook voldoende ruimte voorzien om ervaringen uit te wisselen en met elkaar in dialoog te gaan. Niet alleen kunnen de oefeningen van nut zijn om de tandarts te leren omgaan met stressvolle situaties, sommige oefeningen kunnen ook een meerwaarde zijn voor de angstige patiënt.

Deel 1:
· Wat is mindfulness? Geschiedenis en wetenschappelijke achtergrond.
· Afspraken rond interactiviteit en uitleg rond mindful communiceren.
· Intake voor de 8-weken training: indicaties en contra-indicaties.
· Sessie 1: de automatische piloot. Oefening. Toepassing in de tandartspraktijk

Deel 2:
· Sessie 2: In ons hoofd wonen: Meditatie/oefeningen. Toepassing in de tandartspraktijk. Uitleg rond gedachten-emoties-lichaam
· Sessie 3: De verdeelde geest naar één punt brengen. Meditatie/oefeningen. Het nut van de adem en de invloed op stress. Toepassing in de tandartspraktijk.

Deel 3:
· Sessie 4: Afkeer herkennen: Meditatie/oefeningen. Vragenlijst automatische gedachten (herkennen van burn-out en depressie). Toepassing in de tandartspraktijk.
· Sessie 5: Toelaten/accepteren wat er is: Meditatie/oefeningen. De 10 stappen van acceptatie. Toepassing in de tandartspraktijk.
· Week 6: Gedachten zijn geen feiten: Oefening. Toepassing in de tandartspraktijk. Uitleg hoe gedachten onze stemming kunnen beïnvloeden

Deel 4:
· Week 7: Hoe kan ik het best voor mijzelf zorgen: De uitputtingsspiraal en de Exhaustion Funnel
· Week 8: Het geleerde vasthouden en uitbreiden. Samenvatting en conclusie.
· Aanvullende literatuur
· Vraag en antwoord


Je moet ingelogd zijn om je in te schrijven voor deze cursus. Klik hier om je in te loggen.