Geachte collega,

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft voorgesteld om u als eerstelijnszorgverlener een prioriteit te verlenen voor de Covid-19 vaccinatie. Dit geldt tevens voor assisterend personeel dat nauw patiëntencontact heeft.

Het Agentschap vraagt VVT/VBT om deze mogelijkheid voor te bereiden en de gegevens van de tandheelkundigen, stagiairs, mondhygiënisten en het assisterend personeel te verzamelen en te optimaliseren.

We bieden u de gelegenheid om de gegevens van u en uw medewerkers met nauw patiëntencontact mee te delen voor maandag 1 februari 2021 via deze bevraging.

Uiteraard moeten de praktijkmedewerkers u hun mondeling akkoord geven om deze gegevens te delen, met als enige doelstelling een oproep voor de vaccinatie te ontvangen. Wie geen vaccinatie wenst of later bij de brede bevolking wil opgeroepen worden, moet nu niet aangemeld worden.
Deze gegevens hebben geen andere doeleinden en worden na de vaccinatiecampagne gewist.

De tandheelkundigen, stagiairs, mondhygiënisten en praktijkmedewerkers zullen van de Vlaamse overheid, zodra zij aan de beurt komen, een uitnodiging per brief ontvangen om een afspraak voor de vaccinatie te maken in het ziekenhuis of het vaccinatiecentrum van de eerstelijnszone gekoppeld aan hun domicilie*. Het is niet mogelijk een vaccinatie te verkrijgen in de eerstelijnszone van uw praktijkadres indien deze verschilt van het domicilieadres.
De timing is, onder voorbehoud, voorzien voor de tweede helft februari / eerste helft maart maar is op heden onvoorspelbaar want afhankelijk van de leveringen van het vaccin.

Het aantal beschikbare vaccins is beperkt en de overheid wil zo snel mogelijk de echte risicogroepen inenten. De overheid vraagt daarom uitdrukkelijk slechts het assisterend personeel op te nemen dat tijdens tandheelkundige behandelingen effectief een nauw contact met patiënten heeft en dus hoog risico loopt. Administratieve en ondersteunende medewerkers die geen contact hebben met de patiënt tijdens de mondzorg, horen niet tot de doelgroep en mogen niet aangemeld worden.
Daarom mag u in de vragenlijst maximaal één medewerker per actieve tandarts in uw praktijk invoeren met de uitdrukkelijke voorwaarde dat deze nauw patiëntencontact heeft tijdens de zorg. Om meer dan één medewerker te kunnen invoeren, moet u voor alle medewerkers hun tewerkstelling staven via een bewijs van tewerkstelling. Hoe meer mensen op de lijst komen, hoe langer het duurt vooraleer het vaccin toegediend kan worden.

Wij wensen te benadrukken dat de Vlaamse Overheid nog niet definitief beslist heeft welke zorgberoepen prioritair in aanmerking komen en in welke volgorde. VVT/VBT hebben geen invloed op dit beslissingsproces.

Gelieve vragen voor bijkomende inlichtingen niet te stellen aan VVT of VBT, wel enkel via infovaccinatie@tandartsen.vlaanderen.
Let op: mails vanwege info@tandartsen.vlaanderen komen soms in de spam terecht. Gelieve deze mailadressen te markeren als “afzender nooit blokkeren” tenzij u geen mails meer wenst te ontvangen.

We hopen hiermee, samen met u, bij te dragen tot een efficiënt en spoedig verloop van de vaccinaties.

Met collegiale groeten,

Philippe Decroock                   Frank Herrebout
Voorzitter VVT                         Voorzitter VBT

* Tandheelkundigen met domicilie in Vlaanderen die in Brussel Hoofdstedelijk Gewest of Wallonië praktijk voeren zullen ook op hun praktijkadres door de Waalse of Brusselse overheden uitgenodigd worden via de verantwoordelijken van die Gewesten. Ze kunnen zelf kiezen in welke Gewest ze zich laten vaccineren. Alle vaccinaties worden geregistreerd in Vacinnet. Eenmaal een burger daar geregistreerd is, ontvangt hij geen uitnodiging tot vaccinatie meer.