Het medicatieschema is momenteel een schematisch overzicht van alle actieve medicatie die een patiënt moet nemen. In de toekomst wordt het dé manier om geneesmiddelen voor te schrijven. 

Het medicatieschema is een elektronische visualisatie voor zorgverleners die een therapeutische link hebben met de patiënt en die ter beschikking wordt gesteld in het kader van de zorgcontinuïteit van de patiënt, op voorwaarde dat die zijn geïnformeerde toestemming heeft gegeven.

Het kan een belangrijk hulpmiddel zijn voor het volgen en/of monitoren van de voortgang van de medicatie-inname van patiënten, zeker in het geval van chronische ziekten. Bovendien is het een belangrijk hulpmiddel bij opname van de patiënt in het ziekenhuis.

Het ‘gedeeld medicatieschema’ houdt dan weer in dat zorgverleners deze gegevens kunnen delen met de andere betrokken zorgverleners. Dit kan via het doorgeven van deze gegevens via de regionale systemen voor gegevensdeling (kluizen).

Het gedeeld medicatieschema wordt een belangrijk instrument en hulpmiddel voor de multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners. Het maakt het zorgproces transparanter en het vergemakkelijkt het werk van voorschrijvers en apothekers omdat ze een volledige en actuele lijst van geneesmiddelen ter beschikking hebben. De toegang tot alle belangrijke en relevante informatie stelt de zorgverlener ook in staat correctere beslissingen te nemen. De patiënt is op zijn beurt beter geïnformeerd en beter in staat trouw te blijven aan de voorgeschreven therapie, wat het gehele zorgproces veiliger maakt.

Meer informatie over het medicatieschema vind je op de website van het RIZIV.