Vandaag is het European Antibiotic Awareness Day, en tevens de eerste dag van de World Antimicrobial Awareness Week (18-24 november)! Voor die gelegenheid verzamelden we hier een podcast en een antibioticarichtlijn voor tandartsen. Voorts zijn er updates over de nieuwe datum en locatie van het VVT-congres en de voorbereiding van de VVT webinars en online peer reviews.

9de VVT-congres uitgesteld naar 2022

Aangezien we onmogelijk kunnen voorspellen hoe de toestand van de Covid-19 pandemie zal evolueren in 2021, hebben we besloten geen risico te nemen en het 9de VVT-congres te verplaatsen naar 2022. Hierdoor verandert het congres ook van locatie.

Het VVT-congres gaat door van donderdag 21 april t.e.m. zaterdag 23 april 2022 in ICC Gent. Houd deze data alvast vrij in uw agenda.

VVT Webinars en online peer reviews

Zoals gemeld in onze vvt flits van 16 november kunnen in december 2020 accrediteringseenheden voor 2020 verworven worden via webinars en kunnen peer reviews online georganiseerd worden.

VVT is druk bezig met het contacteren van sprekers en peer review-verantwoordelijken.

Even geduld dus, we houden u op de hoogte.

Podcast in het teken van World Antimicrobial Awareness Week

Vandaag is het European Antibiotic Awareness Day, en tevens de eerste dag van de World Antimicrobial Awareness Week (18-24 november). Deze initiatieven werden in het leven geroepen om de bevolking te sensibiliseren omtrent het belang van correct antibioticagebruik en het gevaar van antibioticaresistentie.

Voor deze gelegenheid hebben de Council of European Dentists (CED) en de European Regional Organization van het FDI (ERO), met de hulp van de Nederlandse tandheelkundige beroepsvereniging KNMT, de handen in elkaar geslagen en een podcast opgenomen. Deze staat geheel in het teken van de strijd tegen antibioticaresistentie en richt zich naar alle zorgverleners in het algemeen, en naar tandartsen en tandartsenverenigingen in het bijzonder.

Beluister hier de podcast.

Antibiotica bij de tandarts zijn zelden nodig

Ook het het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) werpt zich in de strijd tegen antibioticaresistentie. Binnen Europa behoort België nog steeds bij de grootste voorschrijvers van antibiotica buiten het ziekenhuis. Bovendien blijkt dat ongeveer 6% van deze antibiotica wordt voorgeschreven door tandartsen. Om hen aan te zetten antibiotica meer rationeel voor te schrijven, ontwikkelde het KCE, in samenwerking met clinici uit het werkveld en academici, een evidence-based praktijkrichtlijn. Deze bevat aanbevelingen voor het (niet) gebruiken van antibiotica bij veel voorkomende situaties in de tandartspraktijk. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat bij een infectie in de mond een tandheelkundige behandeling de beste manier is om de oorsprong van de infectie aan te pakken, en dat antibiotica daarbij zelden aangewezen zijn. Tot vandaag bestond dergelijke richtlijn in België nog niet, en het KCE is dan ook zeer verheugd met de primeur op deze Europese Antibioticadag.

Klik hier voor een synthese van de antibioticarichtlijn in het Nederlands.