We krijgen veel vragen over het al dan niet doorgaan van NiVVT-cursussen waarvoor werd ingeschreven. Geen nood, dit najaar gaan alle cursussen door zoals gepland! Voorts geven we enkele updates over het corona overbruggingsrecht, de vergoeding voor de stagemeesters en de bewijslast van informed consent mee, en vindt u enkele filmpjes om uw rokende patiënten te begeleiden bij een rookstop.

De NiVVT-cursussen in het najaar gaan door zoals gepland

We krijgen veel vragen over het al dan niet doorgaan van NiVVT-cursussen waarvoor werd ingeschreven. Dit najaar gaan alle cursussen door zoals gepland. Bij een eventuele annulering wordt u steeds per e-mail op de hoogte gebracht.

Uiteraard blijven de algemene richtlijnen van kracht: draag een mondmasker (voor, tijdens en na de voordracht), ontsmet regelmatig uw handen en respecteer de social distancing.

U vindt het meest recente overzicht van de cursussen op www.vvt.be/nascholing en in vvtmagazine.

Het corona-overbruggingsrecht is belastbaar in de personenbelasting

Indien u uw praktijkvoering ingevolge de coronamaatregelen beperkt heeft tot uitsluitend dringende mondzorg en u een aanvraag deed bij uw sociale zekerheidskas, dan heeft u in maart, april en/of mei 2020 normaliter een premie van €1.291,69 of €1.614,10 (persoon zonder of met gezinslast) per maand ontvangen.

Indien een rechtspersoon verantwoordelijk is voor de praktijkvoering zal dit bedrag meestal uitbetaald zijn op de bankrekening van de BV, NV, enz., indien de rechtspersoon de sociale bijdragen betaalt.

Aangezien de uitbetaalde bedragen belastbaar zijn in de personenbelasting, hevelt u best deze bedragen over naar uw privérekening. Zo vermijdt u veel problemen bij latere rectificatie.

Vergoeding voor de stagemeesters

Als stagemeester in de tandheelkunde krijgt u van het RIZIV een vergoeding. In 2020 krijgt u voor elke stagiair die u voltijds begeleidt 12.798,01 euro.

De vergoeding kan u aanvragen tussen 1 september en 31 december van elk jaar, voor de begeleiding tijdens het voorbije academiejaar.

De formulieren vindt u hier.

Klik hier voor meer info

Maak een positieve impact op het rookgedrag van je patiënt

De VRGT heeft een nieuw aanbod in zijn elektronische leeromgeving (ELO), namelijk een e-learning en korte video over het doorverwijzen naar gespecialiseerde rookstophulp. De e-learning biedt u tools om een kort rookstopgesprek aan te gaan met uw rokende patiënten.

Op de website van de VRGT vindt u meer informatie en kan u doorklikken naar de algemene e-learning: https://rookstop.vrgt.be/vorming-opleiding/doorverwijzer.

Speciaal voor de tandartsen zijn er bijkomende filmpjes en korte trailer ontwikkeld. In die filmpjes krijgt u telkens een voorbeeldgesprek met een patiënt te zien.

Bewijslast van het al of niet verkregen hebben van geïnformeerde toestemming ligt bij de patiënt

De Wet Patiëntenrechten Art 8 voorziet een verplichte geïnformeerde toestemming, maar legt geen van beide partijen de bewijslast op. Het was de bedoeling van de opstellers van het wetsontwerp paal en perk te stellen aan de wildgroei van toestemmingsformulieren. De toestemmingsformulieren zijn inderdaad soms niet individueel genoeg en de verstaanbaarheid is dikwijls problematisch. De mondelinge communicatie met de patiënt, inbouwen van verschillende informatiemomenten, in combinatie met aantekeningen in het patiëntendossier zijn betere bewijsmiddelen.

De voorbije decennia werd aangenomen dat de patiënt moet bewijzen dat hij/zij bepaalde informatie niet heeft ontvangen vanwege de zorgverstrekker. De patiënt moet niet alleen aantonen dat deze informatie gegeven had moeten worden, maar ook dat dit niet gebeurd is. De patiënt moet daarenboven het oorzakelijk verband tussen gebrek aan informatie en de geleden schade aantonen.

De patiënt kan het bewijs leveren met alle middelen, getuigen en vermoedens inbegrepen. Een gebrekkige informatieverstrekking kan worden afgeleid uit de omstandigheden van een concreet geval.

Sinds een Arrest van het Franse Hof van Cassatie (februari 1997) dat de bewijslast bij de arts legde was er echter rechtsonzekerheid. Een Arrest van het Belgisch Hof van Cassatie van 25 juni 2015 zaaide nog meer twijfel en verdeeldheid.

Een nieuw Arrest van het Belgisch Hof van Cassatie op 18 juni 2020 bracht eindelijk duidelijkheid: de bewijslast ligt bij de patiënt.

In elk individueel juridisch dossier betreffende gebrek aan toestemming beslist de rechter of de patiënt voldoet aan die bewijslast. De rechter kan in beoordeling rekening houden met verschillende factoren zoals o.a. de persoonlijke kenmerken (zoals opleidingsniveau) van de patiënten.

Het blijft dus belangrijk dat de tandarts de nodige aandacht geeft aan de geïnformeerde toestemming.