Bijna dag op dag drie jaar geleden, startte de Tand-em praktijk in de Truweelstraat 116. Dit innovatieve pilootproject biedt mondzorg aan kwetsbare kinderen en volwassenen uit Sint-Niklaas. Vandaag opent Tand-em officieel op een nieuwe, centraal gelegen locatie in de stad: Azalealaan 2A, in het gebouw van De Plataan, één van de woonzorgcentra van Zorgpunt Waasland. Het Zorgpunt is sinds de gemeenteraad van 27 september 2019 een nieuwe partner van Tand-em en zal ook bewoners kunnen doorverwijzen naar de Tand-em tandartsenpraktijk.

De nood aan sociale tandzorg

 

Stad Sint-Niklaas besliste samen met de initiatiefnemer, het Verbond der Vlaamse Tandartsen, de Studieclub tandartsen Waasland, de toeleverancier voor tandartsen Henry Schein Dental België, Zorgpunt Waasland en het wijkgezondheidscentrum De Vlier, om de samenwerking met 3 jaar te verlengen, tot 2022. Toegankelijke tandzorg blijft een belangrijke doelstelling in het lokale armoedebeleid. Een gezonde mond en goed uitziende tanden, dragen bij tot een betere algemene gezondheid en hebben een grote invloed op iemands zelfbeeld, maatschappelijk leven en zelfs carrièrekansen.

Daarnaast blijft het feit dat een aantal structurele problemen rond tandzorg, zoals betaalbaarheid, de wachtlijsten, de psychosociale drempel om een tandarts te bezoeken en een gebrek aan preventieve tandzorg bij mensen in kansarmoede, niet eenvoudig op te lossen zijn. In Oostende startte in navolging van Sint-Niklaas in 2018 ook een sociaal tandartskabinet. Het Verbond der Vlaamse Tandartsen ziet de ervaring met de tandartsenpraktijken van Tand-em als een gelegenheid om de obstakels voor de toegankelijkheid tot de mondzorg te signaleren aan het RIZIV, en de federale en regionale overheden.

Organisatie van de praktijk

De doelgroep van Tand-em zijn inwoners van de stad die nog nooit of minstens drie jaar niet naar de tandarts zijn geweest èn die ofwel recht hebben op verhoogde RIZIV tegemoetkoming of waarbij het OCMW de betaling verzekert. Omdat een tandartsbezoek bij Tand-em voor de patiënt zelf kosteloos is, valt een belangrijk obstakel om naar de tandarts te gaan weg. Tand-em heeft extra aandacht voor mondzorg bij kinderen en voor sensibilisering en preventie. De patiënten krijgen bij de eerste consultatie een poetspakket met tandenborstel, tandpasta en bijhorende poetstips van de tandartsassistente mee.

Patiënten kunnen enkel bij Tand-em terecht na doorverwijzing door een huisarts van WGC De Vlier of een hulpverlener uit het Welzijnshuis (maatschappelijk assistenten, straathoekwerkers, kansenwerker, buurtstewards, vluchtelingenveldwerker, …). Geëngageerde tandartsen uit het Waasland bemannen het kabinet afwisselend, samen met de tandartsassistente. Als vertrouwd gezicht kan zij de patiënten gerust stellen.

Sinds maart 2017 werden 1050 patiënten behandeld in Tand-em, waarvan 382 kinderen. Gemiddeld zijn er vier consultaties nodig per patiënt en wordt na zes maanden een controlemoment voorzien. Het uiteindelijk doel is om de patiënten op termijn te kunnen opnemen in het reguliere tandzorgcircuit.

Vruchtbare samenwerking

Het Verbond der Vlaamse Tandartsen gelooft in tandzorg voor iedereen. Met hun expertise en ervaring uit eerdere projecten als ‘Laat je Tanden Zien’, ‘Pilootproject Bijzondere Noden’ en ‘Glimlachen.be’ vormt VVT de verbinding tussen de diverse partners. VVT motiveert de lokale tandartsen om mee te werken in Tand-em, begeleidt de tandartsassistente en staat in voor het dagelijkse management van de praktijk. De deelnemende tandartsen hebben een wachtlijst in de eigen praktijk, maar zijn overtuigd van het belang van toegankelijke tandzorg. Zij zien de doelgroep van Tand-em immers nauwelijks in hun eigen praktijk.

Henry Schein Dental België, gespecialiseerd in dentale oplossingen, stelt sinds 2017 een volledig ingericht tandartskabinet ter beschikking. Daarnaast zorgt Henry Schein ook de komende jaren kosteloos voor het onderhoud ervan én voor het aanleveren van alle verbruiksmateriaal.

Tot slot staan stad en OCMW Sint-Niklaas in voor de lokale coördinatie, de communicatie over het project en de toeleiding van mensen (samen met Zorgpunt Waasland en WGC De Vlier). Bovendien engageert het OCMW zich om tussen te komen in de terugbetaling van behandelingen die absoluut noodzakelijk zijn voor de doelgroep -zoals extracties en tandsteenreinigingen- maar niet door het RIZIV worden terugbetaald. De halftijdse tandartsassistente wordt eveneens met jaarlijks 30.000 euro gefinancierd vanuit de cluster Welzijn.

De meer dan geslaagde renovatie van de ruimtes van Zorgpunt Waasland was in de professionele handen van de collega’s van het Techniekhuis en werd eveneens door de stad bekostigd.

Enkele foto’s