VVT-Najaarssymposium

Kindertandheelkunde: huidige behandelconcepten

Diepe cariës: hoe behandelen bij kinderen? | dr. Jakob Van Acker

Een beter inzicht in het pathogenesemodel van cariës met de huidige inzichten in de ecologische plaquehypothese heeft in de laatste 15 jaar geleid tot nieuwe manieren om cariës te controleren. Wanneer we diepe cariës willen behandelen, lijkt het noodzakelijk om de recente wetenschappelijke inzichten te relateren aan wat we zien in de mond van de patiënt en wat de patiënt ons te vertellen heeft. Gebaseerd op de klinische symptomen proberen we zo minimaal invasief en zo voorspelbaar mogelijk te werken, maar is wat we zien ook altijd zo gerelateerd aan de histologische werkelijkheid? Wat zegt deze histologische realiteit ons? Waar moeten we van wakker liggen en waarvan niet?

In deze lezing gaan we dieper in op diagnostische metriek die onze behandelkeuze kan beïnvloeden en de verschillende behandelopties die we heden ten dage tot ons arsenaal kunnen rekenen. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het klinische gebruik van tricalciumsilicaatcementen en hun interactie met het pulpa-dentinecomplex. Aan de hand van de huidige evidentie wegen we onze behandelopties af tegen onze primaire doelstelling: de therapeutische uitkomst en de  levenskwaliteit van onze patiënten.

Minimaal invasieve aanpak van cariës bij kinderen | prof. dr. Siva Rajasekharan

Minimaal invasieve tandheelkundige behandelingen (o.a zilverdiaminefluoride en Hall-techniek) zijn vooral nuttig bij angstige kinderen of in situaties waarin traditionele restauratieve ingrepen moeilijk zijn. Ze richten zich op behoud van tandstructuur, vermijden van invasieve procedures en het voorkomen van verdere cariësprogressie. Deze benaderingen kunnen de behandeltijd verkorten, kosten verlagen, behandeling onder algehele narcose vermijden en het behoud van gezond tandweefsel bevorderen. Niettemin vereisen ze zorgvuldige diagnose en opvolging om effectiviteit te waarborgen en risico’s te minimaliseren.

MIH en HSPM: huidige inzichten | prof. dr. Dominique Declerck 

Decennialang vormde tandbederf, het gevolg van microbiële activiteit, de meest voorkomende problematiek op vlak van mondgezondheid bij jonge kinderen. Recent worden we steeds vaker geconfronteerd met afwijkingen, zowel in melkgebit als definitief gebit, die toe te schrijven zijn aan een structurele stoornis in de ontwikkeling van de gebitselementen. Deze afwijkingen, vaak omschreven als ‘kaasmolaren’, vormen een uitdaging op vlak van diagnostiek en behandeling. Tot op heden blijven vele vragen met betrekking tot de etiologie ervan onduidelijk. In deze bijdrage wordt een actuele stand van zaken geschetst.

Programma

8.30 u. | Onthaal

09.00 u. – 10.30 u. | Diepe cariës: hoe behandelen bij kinderen?
Dr. Jakob Van Acker

10.30 u. – 11.00 u. | Pauze

11.00 u. – 12.30 u. | Minimaal invasieve aanpak van cariës bij kinderen
Prof. dr. Siva Rajasekharan

12.30 u. – 13.45 u. | Lunch

13.45 u. – 15.15 u. | MIH en HSPM: huidige inzichten
Prof. dr. Dominique Declerck

15.15 u. | Slotreceptie

Praktische info

Sprekers
dr. Jakob Van Acker
prof. dr. Siva Rajasekharan
prof. dr. Dominique Declerk

Wanneer
Zaterdag 21 september 2024
Van 9.00 uur tot 15.15 uur

Waar
Kinepolis Antwerpen
Groenendaallaan 394
2030 Antwerpen

Accreditering aangevraagd
30AE in DG 5

Inschrijven
Leden betalen 145 euro, niet-leden 290 euro.

Wintermeeting Limburg

Groeien en bloeien in de rol als leidinggevende in je praktijk

Tijdens dit symposium zal spreker Marc Van De Plas de deelnemers inzichten verschaffen over communicatie, gedragsbeïnvloeding en leiding geven in onze praktijk. Marc Van De Plas heeft in zijn rijkgevulde carrière veel ervaring opgedaan in organisatiebeheersing, crisismanagement, ondersteuning en coördinatie van grote diensten. Hij heeft jarenlang les gegeven op het vlak van communicatie, beïnvloeding en leiderschap.

Je expertise en ervaring in je vak hebben je praktijk doen groeien en bloeien. Deze groei impliceerde echter een switch in je takenpakket: je nam niet alleen verantwoordelijkheid voor je patiënten, maar ook voor je collega’s en medewerkers in en rond je praktijk.

Het beheren en leiden van een groepspraktijk was echter geen onderdeel van je opleiding. Je groeide in je nieuwe rol “met vallen en opstaan”. Alleen, telkens als je viel, riskeerde je dat dit impact had op je medewerkers en op hun dienstverlening naar de patiënt. Met andere woorden, het was – en blijft – zaak om zo weinig mogelijk te “vallen” in je rol van leidinggevende.

Tijdens de opleiding wordt een pragmatisch referentiekader aangeboden, waarbij het accent ligt op de dagelijkse praktijk. Het doel is om handvaten aan te reiken om een duurzame groei van je praktijk te bekomen, waarin niet alleen jij zelf groeit, maar ook de collega’s en medewerkers betrokken raken bij de werking en uitbouw van de praktijk.

Verder wordt er ook aandacht besteed aan management en personeelsbeleid. Er wordt dieper ingegaan over hoe je een goede balans kan vinden – en bewaren – tussen zorg verstrekken, ondernemen, leiding geven en privéleven.

Programma

8.30 u. | Onthaal

09.00 u. – 10.30 u. | Lezing 1

Hoe zorg je ervoor dat mensen niet langer doen wat je vraagt “omdat het moet”, maar omdat ze bereid zijn om dat te doen? Dit is niet alleen interessant in je rol van leidinggevende, maar ook in je contact met de patiënten wanneer je bijvoorbeeld een gedragsverandering op het vlak van mondhygiëne wenst.

Hoe creëer je een veilige en stimulerende werkomgeving waarin mogelijke problemen open besproken kunnen worden en medewerkers kunnen groeien?

10.30 u. – 11.00 u. | Pauze

11.00 u. – 12.30 u. | Lezing 2

Hoe combineer je de wederzijdse verwachtingen van jou als eindverantwoordelijke, van je collega’s/medewerkers en van je patiënten?

Welke  verschillende leiderschapsrollen en -stijlen kan (moet) je aannemen om de motivatie, het engagement en de expertise van je medewerkers te versterken?

12.30 u. – 14.00 u. | Lunch

14.00 u. – 15.30 u. | Lezing 3

Communicatie is de rode draad, zowel in je omgang met cliënten als met je collega’s en medewerkers. Welke communicatieve vaardigheden en structuren kunnen bij dit alles een meerwaarde zijn?

Tot slot, de combinatie van je vak uitoefenen en daar bovenop een groepspraktijk runnen, vergt een bewuste herschikking van het takenpakket en de  werklast. Hoe houd je dit alles leefbaar voor jezelf?

15.30 u. | Slotreceptie

Praktische info

Sprekers
Marc Van De Plas

Wanneer
Zaterdag 7 december 2024
Van 9.00 uur tot 15.15 uur

Waar
Thor Central
André Dumontlaan 67
3600 Genk

Accreditering aangevraagd
30AE in DG 2

Inschrijven
Leden betalen 170 euro, niet-leden 340 euro.

Regionale symposia

17 oktober 2024 | TCA Symposium | Hof Van Reyen, Boechout

Spreker: Jan Berghmans

  • 14 u. – 15.30 u. | Wijzigende paradigma’s bij orale rehabilitatie: minimaal invasieve tandheelkunde
  • 16 u. – 17.30 u. | Back to our roots: traditionele behandelopties in een nieuw kleedje

Inschrijven