Zoals we vroeger meedeelden, stelde het RIZIV-Verzekeringscomité een budget 2020 voor waarin 16 miljoen euro bijkomende middelen voorzien waren voor de mondzorg. Dit voorstel werd echter niet aanvaard door de federale regering en zonder verder overleg legde de minister nadien het budget voor 2020 vast zonder enige financiële marge voor bijkomende initiatieven.

VVT onderstreepte in de onderhandelingen systematisch dat zonder bijkomende middelen een tarievenakkoord afsluiten waarbij 60% van de Vlaamse tandartsen zich aansluiten een illusie is. Voor alle duidelijkheid, de bewering die verspreid wordt dat het mondzorgtraject werd afgeschaft en de extractie vanaf 50 jaar terugbetaald wordt aan conventietarief 44 euro is fake news.

Op uitnodiging van de Administrateur-Generaal Jo De Cock was er op 28 november 2019 in de voormiddag een informeel overleg waarop de stand van zaken en de redenen van de stijgende graad van deconventionering uitvoerig werden besproken. Samen met de nieuwe NCTZ-voorzitter Mickaël Daubie wil de Administrateur-Generaal al zijn gewicht in de schaal leggen om het kabinet te overtuigen om toch aanpassingen aan het tarievenakkoord mogelijk te maken, zij het binnen het huidig budget.

In de namiddag was er die dag Nationale Commissie Tandartsen-Ziekenfondsen, met op de agenda o.a. ‘Besprekingen tarievenakkoord 2020’. Gezien de uiterst moeilijke situatie en rekening houdend met de informatie uit de ochtendvergadering wensten onze VVT-mandatarissen geen voorstellen te doen zonder raadpleging van de Raad van Bestuur van VVT. Daarom vroegen ze om de volgende NCTZ-vergadering die gepland was voor 5 december te annuleren. Na een korte ‘tour de table’ werd 5 december geannuleerd en werden twee nieuwe vergaderdata gepland op 11 december en op 19 december.

De tijd die vrijgekomen is, zullen we benutten voor intern overleg om eventueel concrete voorstellen te kunnen voorleggen tegen 11 december. Eens te meer neemt VVT zijn volle verantwoordelijkheid op naar onze leden.

Er blijft een sprankeltje hoop dat het sociaal overleg op het RIZIV kan uitmonden in randvoorwaarden die voor meer flexibiliteit zorgen waardoor de nodige conventiegraad kan bereikt worden.