Door de lange opleiding kunnen tandartsen pas later als zelfstandige actief worden, waardoor zij dus ook pas later aan een volwaardige loopbaan komen. Het kan dus interessant zijn om een regularisatie van de studiejaren te overwegen.

Tot drie jaar geleden waren er voor het afkopen van studiejaren voor zelfstandigen in hoofdberoep andere modaliteiten dan voor loontrekkenden en ambtenaren. Tot en met 30 november 2020 zijn nu de modaliteiten gelijkgetrokken: statuut en leeftijd zijn niet langer belangrijk. Men kan daarenboven kiezen hoeveel studiejaren men wil afkopen. Door de afkoop van de studiejaren kan men niet vroeger met pensioen, het pensioenbedrag wordt wel verhoogd. Om een volledige loopbaan te hebben, moet men volgens de huidige reglementering nog steeds 45 jaren van 312 arbeidsdagen hebben (dus 14.040 dagen …).

Met een forfaitair bedrag van 1.560 euro kan men nu een studiejaar vanaf de 20ste verjaardag afkopen. Studiejaren die men tweemaal deed tellen niet mee. Hoelang je al afgestudeerd bent heeft geen belang. Elk geregulariseerd studiejaar geeft recht op een jaarlijks extra brutopensioen van 277,44 euro voor een alleenstaande of 346,80 euro voor een gezinspensioen.

Een gezinspensioen wordt toegekend aan een gehuwde tandarts wiens echtgenoot geen of een beperkt inkomen heeft. Indien aan die voorwaarde niet is voldaan wordt een alleenstaandenpensioen toegekend.

De bedragen die worden betaald voor het afkopen van de studiejaren zijn fiscaal aftrekbaar.

Na 30 november 2020 blijven de vermelde bedragen onveranderd voor de studiejaren die men wil regulariseren op voorwaarde dat men binnen de tien jaar na het afstuderen regulariseert. Voor regularisaties na tien jaar afstuderen zal het forfaitair bedrag van 1.560,60 euro vermeerderd worden met een interestvoet en een coëfficiënt op basis van sterftetabellen.

Advies: Het afkopen van studiejaren is niet in alle gevallen interessant. Soms is de terugverdientijd zeer lang.