Na een voorstel vanwege de regering keurden de vakbonden en werkgevers gisteren unaniem het RIZIV-budgetvoorstel voor 2023 goed, dat daarmee is vastgelegd op 35,28 miljard euro. Daarvan wordt 1,25 miljard euro toegekend voor terugbetalingen in onze sector.

De indexering voor 2023 is vastgelegd op 8,14%, waarvan zeker de 2% voorafname afgetrokken wordt die op 1 juli 2022 van toepassing werd.

Om de volledig geconventioneerden te ondersteunen trekt de regering 100 miljoen euro uit (te verdelen over alle sectoren). Wat de vorm van die ondersteuning zal zijn, wordt niet beslist voor eind 2022. Momenteel alleen beloften dus.

Verder enkele aanpassingen die we reeds lang vragen, zoals de afschaffing van de leeftijdsgrens voor het jaarlijks mondonderzoek en de uitbreiding van de leeftijdsgrens tot 60 jaar voor het parodontaal onderzoek.

Ook is er 1,5 miljoen euro voorzien voor de integratie van de maximumtarieven (die wettelijk ophouden in 2025).

Op vraag van de ziekenfondsen wordt ook 3,5 miljoen euro besteed aan het optrekken van de “gratis zorg” tot de 19de verjaardag. VVT heeft sterk aangedrongen om dit niet daaraan te besteden, maar wel aan de verdere incorporatie van de maximumtarieven.

Omdat de ziekenfondsen dit laatste beschouwen als stijging van de honoraria hebben ze dit verworpen. We begrijpen niet dat VBT de ziekenfondsen hierin gesteund heeft, en daarmee 3,5 miljoen euro te grabbel gooit aan remgeldverlagingen die weinig invloed zullen hebben op de zorgvraag.