Ook VVT viel er onlangs aan ten prooi: cybercriminaliteit en cyberaanvallen maakten dit jaar een stevige opmars. Cybercriminaliteit is echter niet enkel een probleem voor grote ondernemingen maar steeds vaker ook voor zelfstandigen, vrije beroepen en kmo’s. Tegelijkertijd weten we dat zij veel minder beschermd zijn, en dat is jammer! Want cybercriminaliteit kan belangrijke kosten tot gevolg hebben. Ook in het kader van de gegevensbescherming (GDPR) speelt cyberveiligheid een belangrijke rol.

Hoe beter je je bewust bent van cyberrisico’s, des te beter je jezelf kan beschermen. En dat kan door zaken te doen die erg eenvoudig zijn, maar toch een grote impact hebben. Vandaar dat de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO actie onderneemt! Ze ontwikkelden twee concrete en eenvoudige instrumenten: de KMO Cyber Security scan en kit.

De scan leert je hoe het met je cyberbescherming is gesteld en wat je nog kan doen om die te verbeteren. Het is een korte online vragenlijst die je op basis van je antwoorden een praktisch en op je situatie afgestemd advies geeft. De kit biedt je dan weer een aantal handige tools om je personeel en patiënten te informeren en te sensibiliseren. De kit besteedt aandacht aan vier verschillende thema’s: phishing, paswoorden, social engineering en GDPR. Hij bevat per thema telkens een affiche, een e-mail en een presentatie.

Zich bewust zijn van cyberrisico’s is een eerste stap, maar zich beschermen vergt actie! Zet jezelf alvast op de goede weg met deze twee eenvoudige instrumenten, en verhoog onmiddellijk je veiligheid.

Doe hier de scan, en download hier de kit.