De concrete toepassing van deze wet zal beperkt zijn tot een klein aantal behandelingen.
Rond 20 december zal een Circulaire gepubliceerd worden die dit zal verduidelijken.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

1. Tandartspraktijken waar nooit dergelijke behandelingen of diensten worden verleend.

Geen veranderingen ten opzichte van huidige praktijkvoering.
Het grootste deel van de tandartspraktijken valt in deze categorie.

2. Tandartspraktijken waar soms dergelijke behandelingen of diensten worden verleend.

Indien op naam van de innende entiteit voor dergelijke behandelingen jaarlijks minder dan 25.000 euro aan honoraria wordt ontvangen, kan de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen worden aangevraagd.

Nodige administratieve stappen:

  • Activatie van btw-nummer door je ondernemingsloket. Ofwel kan je zelf de digitale aangifte doen met gebruik van formulier e604A ‘Btw – Aanvang, wijziging en einde activiteit’ op de website van de FOD Financiën.
    Tegelijkertijd moet de vrijstelling als kleine onderneming aangevraagd worden.
    Je hebt hiervoor tijd tot 31 januari 2022.
  • Op alle facturen en als zodanig geleverde stukken dient de vermelding te worden aangebracht ‘Bijzondere vrijstellingsregel kleine ondernemingen’.
  • Indien er facturen voor de btw-geïdentificeerde belastingplichtige afnemers (zoals bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij die een expertise heeft laten uitvoeren) opgesteld zijn, moet er vóór 31 maart van ieder jaar een lijst van deze afnemers ingediend worden.
    • Met facturen van minder dan 250 euro wordt er geen rekening gehouden.
    • Patiënten die een niet-therapeutische behandeling ontvangen hebben, worden evenmin op deze lijst opgenomen aangezien ze de behandeling niet als btw-plichtige ontvangen hebben.

Dankzij de btw-vrijstelling moet er dus geen btw aangerekend worden aan de patiënten, klanten. Er moet dus ook geen btw gestort worden aan de Schatkist en er zijn ook geen periodieke aangiften in te dienen.

De tandarts is niet verplicht voor deze btw-vrijstelling te kiezen. Dan behoort hij automatisch tot de derde categorie als hij niet-therapeutische behandelingen uitvoert.

3. Tandartspraktijken waar dergelijke behandelingen of diensten verleend worden en voor de innende entiteit meer dan 25.000 euro honoraria genereren.

In groepspraktijken waarin verschillende tandartsen dergelijke prestaties uitvoeren, is de kans dus groter dat die grens wordt bereikt.

De praktijk wordt gemengd btw-plichtig. De gewone tandheelkundige zorgen blijven btw-vrij. De niet-therapeutische zorgen worden onderworpen aan 21% btw.

  • Er moet dus btw aangerekend worden aan de patiënten voor dergelijke prestaties. De btw moet doorgestort worden aan de Schatkist.
  • Er moeten periodieke aangiften ingediend worden.
  • Er moet een tabel van bedrijfsmiddelen die gebruikt worden voor de btw-plichtige behandelingen bijgehouden worden.
    • Bij de aankoop van deze bedrijfsmiddelen kan een deel van de betaalde btw gerecupereerd worden.
    • Het berekenen van dat percentage is niet eenvoudig en is normalerwijze de taak van de accountant.

Een definitief advies over de btw-problematiek zal pas tegen eind december gepubliceerd worden.