Vanwege het Agentschap Zorg & Gezondheid ontvingen we als antwoord op onze vraag -naar toegankelijkheid tot (snel)testen voor patiënten, voorafgaand aan een behandeling bij de tandarts- het volgende antwoord:

Snelle PCR testen zijn iso-thermisch, waardoor geen cyclisch programma meer nodig is. De indicaties tot afname zijn dezelfde als voor een gewone PCR. De vergoeding is volgens gangbare terugbetaling van COVID PCR (kosten zijn veelal iets hoger dan voor gangbare PCR), indien de patiënt onder de indicaties valt.

Een tandarts kan zelf geen staal afnemen en ook geen test aanvragen. Er wordt in ziekenhuizen ook niet meer systematisch getest voor alle opnames: de prioriteit voor testen gaat naar symptomatische patiënten en personen die nauwe contacten hadden met besmette patiënten.

Tandartsen zijn voor de dagelijkse praktijkvoering voldoende beschermd mits ze de nodige beschermingsmaterialen dragen. Daarom worden ze niet in quarantaine geplaatst na contact met een naderhand positief geteste patiënt. In dit geval worden ze als zorgverlener wel prioritair getest.