VVT en VBT werden gemeenschappelijk aangeduid als ‘liaison’ voor het opmaken van de lijsten voor de vaccinatiecampagne. 

Velen vroegen zich af waarvoor dit nodig is, aangezien we allen een RIZIV-nummer hebben. De belangrijkste opdracht was het verzamelen van alle gegevens van tandartsassistenten die effectief werkzaam zijn. We danken alle collegae die dit nauwgezet deden via infovaccinatie@tandartsen.vlaanderen.

Jammer genoeg waren er ook heel veel gegevens die niet correct werden doorgegeven, wat onze medewerkers al te veel werk bezorgde en hen enkele weken zowat 7 op 7 deed werken. Wij danken hen hiervoor ten zeerste. We betreuren dat sommige collegae hun frustraties probeerden te verwerken via onbeleefde telefoons of mails en zelfs persoonlijke beledigingen.

De lijsten die wij als liaison doorgaven aan het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid moesten dan bij de Federale dienst informatie belanden van waaruit de uitnodigingen verstuurd worden, en dan uiteraard ook bij de lokale vaccinatiecentra. De overdracht en de koppelingen van de gegevens bij die verschillende instanties verliep verre van optimaal waardoor pijnlijke situaties ontstonden en sommige collegae zich terecht tekort gedaan voelden. Hiervoor dragen wij geen enkele verantwoordelijkheid en we deden al het mogelijke om vaccinatiecentra bij te staan bij problemen.

Hopelijk zijn alle actieve tandartsen en mondhygiënisten halverwege maart gevaccineerd. Onze assistenten volgen snel wordt beloofd, samen met de kinés, apothekers, logopedisten … Ondanks heel veel aandringen besliste de overheid om onze tandartsassistenten niet op te nemen bij de eerste prioritaire groep, terwijl het besmettingsrisico hetzelfde is.

We moeten nog melden dat de beschermingsmaatregelen nog steeds moeten toegepast worden. Het is immers nog niet bewezen dat een gevaccineerde het virus niet meer kan verspreiden. De Covid-19-supplementen van het RIZIV blijven zeker nog tot 30 juni doorlopen.