20 maart is de dag van de mondgezondheid. Ook dit jaar zet Gezonde Mond in op het thema ‘Be proud of your mouth!’. In 2022 gaat de aandacht vooral naar jongeren. Jongeren tussen 15 en 25 jaar worden vaak vergeten in mondgezondheidscampagnes, maar deze groep is zeker niet minder belangrijk. De vele veranderingen die kenmerkend zijn in deze leeftijdsgroep zijn ook merkbaar in de mond van de jongeren.

Toename van problemen in de mond

Een forse daling in het gerapporteerd dagelijks poetsen van de tanden, in het jaarlijks naar de tandarts gaan en veranderende voedingsgewoonten zorgen ervoor dat de mondgezondheid gevaar loopt. Waar 25% van de 11-jarigen nog een gaaf gebit heeft, is dit op 17-jarige leeftijd nog slechts 5%. Naast een toename in cariës (gaatjes), zien we ook een toename in tanderosie (het wegspoelen van tandglazuur onder invloed van zuren) en ontsteking van het tandvlees (gingivitis en parodontitis).

Veranderende leefstijl

Die vele veranderingen in leefstijl zijn sleuteldeterminanten voor de mondgezondheid van de jongere op lange termijn. Vanaf de leeftijd van 11 jaar daalt het aantal jongeren dat twee keer per dag de tanden poetst. Opvallend is dat deze daling vooral veroorzaakt wordt door een forse daling van het tandenpoetsen bij jongens tussen de 15 en 25 jaar. Volgens de HSBC-studie poetste 73% van de meisjes in Vlaanderen meer dan 1 keer per dag de tanden, bij jongens was dit slechts 52%.

Deze tendens trekt zich ook door bij het jaarlijks tandartsbezoek vande Vlaamse jongeren. Zowat 8 op de 10 adolescenten (15-17 jarigen) rapporteerde in 2018 regelmatig naar de tandarts te gaan. Regelmatig betekent hier dat de jongere in de voorgaande drie jaar minimaal twee keer naar de tandarts ging. Voor de jongvolwassenen (18-24 jaar) daalde dit tot 6 op de 10. Bij jongeren met een recht op verhoogde tegemoetkoming (omwille van laag inkomen) is de drempel om naar de tandarts te gaan groter: 6 op de 10 adolescenten en minder dan de helft van de jongvolwassenen gaat jaarlijks naar de tandarts.

Ook goede voedingsgewoonten dragen bij aan mondgezondheid. Hoewel steeds minder jongeren dagelijks gesuikerde frisdranken drinken is het niet duidelijk of zij helemaal geen frisdrank meer gebruiken of ze overstapten op zero frisdranken. Zero frisdranken zijn door hun zuurtegraad schadelijk voor de tanden. Ook de consumptie van energiedranken en sportdranken in de doelgroep heeft een negatief effect op de mondgezondheid. Voor een goede mondgezondheid is het belangrijk maximaal 5 keer per dag suikerhoudende voedingsmiddelen of dranken te gebruiken om de tanden voldoende rust te geven.

Campagne ‘Be Proud of Your Mouth 2022’

Om dit allemaal in de kijker te zetten zal de campagne van de Dag van de Mondgezondheid zich in 2022 vooral focussen op de adolescenten en jongvolwassenen in onze samenleving. Aan de hand van 12 stellingen willen we hen uitdagen om na te denken over hun mondgezondheid. De 12 stellingen kunnen samen of apart worden verspreid via sociale media en zijn terug te vinden via www.gezondemond.be.