Het toelatingsexamen arts zal in 2021 doorgaan op dinsdag 6 juli, het toelatingsexamen tandarts op woensdag 7 juli. De toelatingsexamens worden opnieuw digitaal én decentraal georganiseerd op een 100-tal (arts) en een 30-tal (tandarts) locaties verspreid over Vlaanderen. Inschrijven kan vanaf 1 maart tot en met 15 mei.

Het toelatingsexamen zal in 2021 dus opnieuw begin juli georganiseerd worden, nadat het in 2020 door de coronacrisis in augustus had plaatsgevonden. Zo wil minister Ben Weyts vermijden dat in 2021 de zomer van de studenten in het teken van de examens staat.

De innovaties van de ‘corona-editie’ van 2020 worden wel doorgetrokken. Ook in 2021 zijn de toelatingsexamens arts en tandarts digitaal en worden ze decentraal afgenomen op een 100-tal (arts) en een 30-tal (tandarts) locaties verspreid over Vlaanderen. “Gedaan met de stress die vaak samengaat met een massa-examen waar je met duizenden tegelijk in een enorme hal zit. We brengen de examens naar de scholen”, zegt Weyts. “De digitale horde is definitief genomen. Vroeg of laat was zo’n modernisering toch aan de orde geweest. We hebben de coronacrisis aangegrepen om een digitale versnelling in te zetten”.

Kandidaten kunnen nog steeds deelnemen aan beide toelatingsexamens. Sinds vorig jaar is het wel verplicht om bij inschrijving aan te geven welke opleiding de voorkeur geniet. Die keuze is bindend. Een kandidaat die gunstig gerangschikt kan zijn voor beide examens, zal zo alleen gunstig gerangschikt worden voor de voorkeursopleiding en kan niet starten aan de andere opleiding.

Vijfdejaars hoeven zich net als in 2020 niet in te schrijven ‘om al eens te oefenen’ voor het toelatingsexamen. De beide toelatingsexamens komen integraal online na de bekendmaking van de resultaten op 16 juli, zodat iedereen die zich wil voorbereiden het echte examen heeft om mee te oefenen. Dankzij de decentrale aanpak worden de examens voortaan georganiseerd in de vertrouwde omgeving van (veelal) een middelbare school. Vijfdejaars moeten zich dus niet meer voorbereiden op de Heizel-ervaring van het oude toelatingsexamen.

Inschrijven voor de toelatingsexamens kan vanaf 1 maart tot en met 15 mei via www.toelatingsexamenartstandarts.be. Kandidaten vinden er ook een heleboel tips en materiaal om zich optimaal voor te bereiden.

bron: Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming