Normalerwijze heeft de tandarts geen resultaatsverbintenis, maar een middelenverbintenis, ook inspanningsverbintenis genoemd. Voor specifieke punten is er wel een resultaatsverbintenis. Een gekend voorbeeld: als de patiënt een informed consent heeft gegeven voor een prothese met metalen frame, moet het frame uit metaal vervaardigd zijn.

Het is echter niet altijd duidelijk wanneer men bij een behandeling moet uitgaan van een resultaatsverbintenis. Het is een feitenkwestie waarbij enkel een rechter kan oordelen.

Het Hof van Cassatie heeft in een arrest over esthetische chirurgie gesteld dat “een resultaatsverbintenis mogelijk is wanneer de impliciete wil van de partijen om een resultaat te bereiken afgeleid kan worden uit het feit dat aan het resultaat van de verbintenis geen onzekerheid gebonden is”.

Als men rekening houdt met deze juridische stelling moet men dus voorzichtig zijn met het op een website plaatsen van mooie resultaten van verwezenlijkte esthetische prothesewerken. Foto’s voor en na bevorderen het idee dat dit mogelijk is bij elke patiënt.

Voorzichtigheid is dus meer dan ooit noodzakelijk …