Alhoewel wij allemaal op dit ogenblik andere zorgen hebben, moeten wij u toch melden dat het Akkoord vandaag in het staatsblad gepubliceerd werd. Uw vereniging lichtte u reeds uitgebreid in over de inhoud van dit akkoord en uw mandatarissen gingen in heel wat studieclubs het akkoord toelichten. Concreet: u hebt nu 30 dagen de tijd om uw status kenbaar te maken. Dat doet u via myriziv.be.

We zetten de belangrijkste elementen van het akkoord nog eens op een rijtje:

  • 1,95% indexering vanaf 1 maart
  • Premie sociaal statuut voor de geconventioneerden van 2.400 euro naar 3.200 euro
  • Accrediteringshonorarium 2.981,18 euro
  • Maximumtarieven mogen toegepast na informed consent

Deze maximumtarieven mogen niet toegepast bij de volgende groepen:

  • Patiënten met verhoogde tegemoetkoming
  • De -18-jarigen
  • De clausule van de “bijzondere eisen“ van de patiënt blijft bestaan voor alle patiënten

Wij weten dat er rond het al dan niet toetreden tot het akkoord vaak een zwart-wit opiniemakerij heerst, maar wij merken toch ook op het terrein dat er bij velen van jullie duidelijk een nuance van mening mogelijk is. Zeker in deze crisistijden moeten we onze horizon trachten ruim te houden.

Elke tandartspraktijk zal dit jaar door de coronacrisis financieel getroffen worden en we zullen samen moeten trachten als beroepsgroep onze veerkracht terug te vinden.

Maar ook onze patiënten zullen het de volgende maanden, en wie weet jaren, financieel niet gemakkelijk hebben. Dat moeten we ook onder ogen durven zien.

De financiële gevolgen van de coronacrisis zijn een maatschappelijk gegeven dat gans de bevolking samen zal moeten dragen. We kunnen ervan op aan dat ook de regering een beroep zal doen op een verhoogde solidariteit van iedereen.

Daarom denken wij dat wij als tandartsen de moed moeten hebben, en het realisme moeten durven vertonen, om de reflecties die iedere individuele tandarts over het akkoord kan maken in een genuanceerde context te zien.

Ondanks een status quo van het budget dat de regering in lopende zaken ons ter beschikking heeft gesteld, is uw vereniging erin geslaagd tot een akkoord te komen waarbij er aan elke tandarts toch heel wat marge gegeven wordt in de vorm van maximumtarieven, samen met de indexatie en een verhoogd sociaal statuut.

Deze maximumtarieven zijn een doorbraak in het conventiesysteem en bedoeld om de honoraria te herwaarderen die economisch niet meer haalbaar zijn voor een normale praktijkvoering.

Wij durven u het advies geven om in deze moeilijke tijden in alle objectiviteit een inhoudelijke analyse te maken van dit akkoord. En ook in alle objectiviteit te bekijken en zelfs te durven becijferen of uw praktijk de stap naar de conventie (terug) kan zetten.

Wij hebben respect voor iedere collega en voor iedere mening, en elke tandarts moet voor zichzelf beslissen wat hij of zij het best doet, maar we vragen u om in de huidige maatschappelijke context een weloverwogen beslissing te nemen.