Grote veranderingen op til voor wat betreft het voorschrift. Op 1 november 2019 doet voor zowel het papieren als het elektronische voorschrift een nieuw model zijn intrede. Vanaf 1 januari 2020 wordt dan weer het elektronisch voorschrijven verplicht.

De grootste aanpassing betreft de geldigheidsduur: de standaardtermijnen voor aflevering én terugbetaling zullen beide drie maanden bedragen vanaf de dag dat de voorschrijver het voorschrift heeft opgesteld. Een apotheker zal dus niet langer een voorgeschreven geneesmiddel onbeperkt in de tijd kunnen afleveren.

Meer logica in de zorg

Het nieuwe model komt er vooral met het oog op meer eenvoud en samenhang in de zorg. Als voorschrijver maak je namelijk een keuze voor het voorschrift op basis van de unieke gezondheidstoestand van je patiënt op een specifiek moment. Door de aflevering van een geneesmiddel te beperken in de tijd, leunt de nieuwe regelgeving dichter aan bij die realiteit.

Je blijft echter wel je volledige vrijheid behouden: acht je het dus noodzakelijk om een kortere of langere geldigheidsduur te bepalen, dan is dat geen probleem. Diezelfde langere of kortere geldigheidsduur is dan ook van toepassing voor de terugbetaling van het geneesmiddel. De maximale geldigheidsduur bedraagt één jaar.

Papier of elektronisch?

De nieuwe regelgeving is zowel van toepassing op elektronische als papieren voorschriften. Vanaf 1 januari 2020 ben je echter verplicht om elektronisch voor te schrijven. Deze verplichting heeft betrekking op geneesmiddelen in de ambulante zorg, voorgeschreven op merknaam, stofnaam of in de vorm van een magistrale bereiding, en dit ongeacht het feit of de ziekteverzekering het geneesmiddel al dan niet terugbetaalt. Je moet wel nog altijd gebruik maken van een papieren bewijs van het elektronisch voorschrift. Dat heeft je patiënt nodig om de nodige geneesmiddelen te krijgen in de apotheek.

Er zijn enkele uitzonderlijke situaties waarbij je na 1 januari 2020 toch nog gebruik mag maken van het papieren voorschrift:

  • wanneer je 64 jaar of ouder bent;
  • wanneer je het voorschrift buiten je spreekkamer opstelt (ongeacht je leeftijd);
  • of in geval van overmacht, bijvoorbeeld:
    • in het kader van dringende medische hulp
    • wanneer het een buitenlandse patiënt zonder INSZ-nummer (of bisnummer) betreft.

Je bent hierbij uiteraard wel verplicht om het nieuwe model van papieren voorschrift te gebruiken. Het zal vanaf 1 januari 2020 echter niet langer mogelijk zijn om bij het RIZIV papieren voorschriftenboekjes te bestellen. Het RIZIV zet de definitieve versie van het nieuwe model van papieren voorschrift online van zodra het beschikbaar is. Voorschriftenboekjes kan je wel nog bestellen bij privéfirma’s.

Op www.myriziv.be kan je binnenkort wellicht je gepersonaliseerde versie van het papieren voorschrift downloaden.

Overgangsperiodes

Om alle veranderingen in goede banen te leiden, zijn enkele overgangsperiodes van kracht. Zo kunnen voorschrijvers en apothekers zich aanpassen en wordt negatieve impact op de patiënt vermeden.

  • De overgangsperiode voor papieren voorschriften loopt van 1 november 2019 tot 31 januari 2020. Vanaf 1 februari 2020 is het oude model van het papieren voorschrift niet meer geldig en moet je het nieuwe model gebruiken.
  • De overgangsperiode voor elektronische voorschriften loopt van 1 november 2019 tot ten laatste 31 mei 2020. Zo krijgen de softwareleveranciers de tijd hun softwarepakketten aan te passen, zodat je een andere geldigheidsduur kan bepalen dan de drie voorziene standaardmaanden.

Tijdens de overgangsperiodes bedragen de geldigheidsduren van de oude modellen van beide voorschriften 3 maanden.

Hoe zal het nieuwe model van voorschrift eruit zien?

het papieren voorschrift het bewijs van elektronisch voorschrift

 

Meer info?

Op de website van het RIZIV vind je uitgebreide informatie terug rond het gebruik van het nieuwe model van voorschrift en het verplichte elektronische voorschrift.