Net als voor de andere medische contactberoepen komt er geen tweede lockdown, de tandheelkundigen kunnen aan het werk blijven. Ook het teleconsult blijft in voege. Lees voorts updates over onder meer quarantaine en de accreditering in 2020 in onze vvtflits van 2 november.

Mondzorg blijft toegelaten

Tijdens de persconferentie over de nieuwe regeringsmaatregelen werd het reeds meegedeeld: net als voor de andere medische contactberoepen komt er geen tweede lockdown, de tandheelkundigen kunnen aan het werk blijven. Het Ministerieel Besluit dat de uitvoering van de maatregelen bevestigt is nu ook verschenen en in de pers lezen onze patiënten dat ze de tandarts kunnen blijven bezoeken. Vanuit VVT hebben we het nodige lobbywerk gedaan bij de verschillende instanties om dit mogelijk te maken: mondzorg is een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg en nog meer zorgachterstand zou heel wat schade berokkenen.

Triage

Het telefonisch consult voor triage blijft in voege. Neem indien mogelijk voorafgaandelijk aan het tandartsbezoek (telefonisch) contact op met patiënten voor een anamnese met betrekking tot een mogelijke COVID-besmetting. Besteed speciale aandacht aan de meest risicovolle patiënten en er wordt best overwogen om indien mogelijk de behandeling voor hen uit te stellen.
Zorg zeker voor de opvang van de urgente zorg.

Bied zorg in een veilige omgeving

Alle beschermingsmaatregelen blijven uiteraard absoluut noodzakelijk. Voor ons land blijven de protocollen van Sciensano van toepassing. Vanuit VVT hebben we reeds meerdere malen aangedrongen op een update van deze protocollen en ook de leesbaarheid ervan laat veel te wensen over. We werden hier nog steeds niet in gevolgd.
De situatie in Nederland is zéér gelijklopend, we ontvingen hun update van 30 oktober. We raden aan om deze hier te raadplegen.

Quarantaine

Op 28 oktober verspreidde de Interministeriële conferentie een aanpassing van de test- en quarantainestrategie. Daarin wordt duidelijk vermeld dat we na een nauw contact (knuffelcontact) met iemand die positief getest is op Covid-19, als we symptoomloos zijn, 5 dagen in quarantaine moeten in plaats van 10, met test na 5 dagen. Als de test negatief is mag de quarantaine gestopt worden. Een contact met een patiënt, waarbij alle beschermingsmaatregelen gerespecteerd worden, is geen knuffelcontact.

Testing

In de eerste lockdown, toen er niet kon gewerkt worden, heeft VVT voorgesteld aan de overheden dat tandartsen mits een kleine bijscholing zouden kunnen meewerken aan testing. Dit is toen niet doorgegaan. Vorige donderdag werd in de Federale Commissie Volksgezondheid een wetsvoorstel goedgekeurd waarbij o.a de tandartsen opgenomen zijn in de lijst van testafnemers. Het kabinet Vandenbroucke bereidt de publicatie voor. We denken dat momenteel weinig collegae nu nog geneigd zijn om in testcentra te gaan werken gezien de grote zorgachterstand. Het zou wel goed zijn om de eigen patiënten te kunnen testen. Hopelijk komt er geen noodtoestand met opvorderingen.

Accreditering: morgen beslissing

Nadat we verplicht alle activiteiten zeker tot 19 november 2020 hebben moeten annuleren blijven heel veel vragen binnenstromen over accreditering.

Om alle twijfels weg te nemen: VVT deed reeds in juni het voorstel om de Accrediteringsvoorwaarden te spreiden over twee jaar. In de Stuurgroep Accreditering hebben we echter slechts twee stemmen van de 6 op de tandartsenbank, en er zijn ook nog 6 stemmen van de universiteiten en zes van de ziekenfondsen, telkens gespreid 50/50 Nl/Fr.

Ons voorstel van spreiding werd niet aanvaard op de Stuurgroep van 7 juli en vervangen door de 40 cadeaupunten, waar nog eens 20 werden bijgedaan begin september samen met één peer review cadeau.

Morgenochtend is er Stuurgroep waar nog verdere versoepelingen worden besproken. De spreiding zal er wellicht weer niet bij zijn, het zou een probleem van softwareverwerking betreffen. Dit is voor VVT onbegrijpelijk en onaanvaardbaar, maar we leven in een democratie.

Lees morgen de vvtflits hierover.