Lees onze vvt flits van 21 april 2020, met updates over onder andere onze lokale studieclubactiviteiten, het advies van de Raad van Tandheelkunde over de heropstart van de tandheelkundige verzorging, en waar FFP2-mondmaskers/KN95-2626 te bestellen.

Advies heropstart THK zorgverlening

Zoals in de vvt flits van 20/04/20 gemeld, werd op 17/04/20 een spoedadvies gevraagd aan de Raad van Tandheelkunde. De VVT-vertegenwoordiging in het bureau van de Raad van Tandheelkunde werkte intensief mee aan de totstandkoming van dit advies.

Gezien de hoogdringende vraag werd dit advies afgeleverd op 19/04/20 en wordt het in zijn huidige vorm doorgegeven aan de Risk Assessment Group en aansluitend aan de Risk Management Group.

Zoals jullie zullen vaststellen wordt in dit advies gevraagd voor snelle overgang van de huidige fase “alleen urgente zorg” naar de tweede fase “urgente zorg + noodzakelijke zorg”.  De omschrijvingen van deze twee fasen vindt u zowel in het doc Opbouwstrategie tandartsen als in het doc Protocol Perifere zorgverlening. Dit opent perspectief op een gedeeltelijke hervatting van de mondzorg op basis van de Triagematrix, uiteraard met respect van het Hygiëneprotocol van de HGR en de bijkomende Covid-19 maatregelen, allen omschreven in de documenten.

Het RvT-advies kwam tot stand onder hoge tijdsdruk. Wellicht kunnen nog aanpassingen nodig zijn, maar die kunnen gebeuren bij een update of een verdere uitbreiding van heropstart.

LET WEL: momenteel wijzigt nog niets, de richtlijnen blijven ongewijzigd zolang geen aanpassingen beslist worden door de Risk Management Group.

Bestelling FFP2-maskers/KNO 2626

VVT heeft na lang zoeken een firma gevonden die snel gecertificeerde mondmaskers FFP2/KN95-2626 kan leveren.

Daar niemand had kunnen voorspellen dat het Covid-19 virus op zo’n korte tijd deze impact zou hebben en om tegemoet te komen aan de huidige noodsituatie heeft de FOD Economie beslist een vereenvoudigd testprotocol in het leven te roepen, zodat de maskers sneller verdeeld kunnen worden.

Hier vindt u foto’s en het IDEWE testrapport van de “Tape nose” maskers die aangeboden worden.
Dit wil zeggen dat ze conform zijn en worden vrijgegeven als FFP2-maskers mits ze bij gebruik afgeplakt worden ter hoogte van de neusbrug.

U kan de bestelbon hier downloaden. De levering is voorzien vanaf 27/04/20, volgens ontvangst van de betaling. Bestellen kan tot donderdag 23/04/20 middernacht.

Studieclubactiviteiten juni

Ook wij moeten de aanhoudende overheidsmaatregelen om de Covid-19-pandemie aan banden te leggen nauwgezet blijven toepassen.

VVT heeft daarom beslist om ook de lokale studieclubactiviteiten die in juni gepland waren te annuleren.

Uw lokale studieclub zal u via de eigen kanalen op de hoogte brengen van eventuele nieuwe data voor de geannuleerde activiteiten. U vindt het overzicht van alle studieclubactiviteiten ook op www.vvt.be/nascholing/lokaal.

Het VVT stelt alles in het werk om de accrediteringsvoorwaarden voor 2020 te laten aanpassen.

Vergoeding bijkomende Covid-19 beschermingsmaterialen

Na herhaaldelijk sterk aandringen van VVT aangaande de invoering van een bijkomende vergoeding voor Covid-19 beschermmaterialen komt er vanavond eindelijk een online NCTZ-vergadering, waar ook enkele aanpassingen aan de tijdelijke onderbreking van ortho-behandelingen op de agenda staan. We brengen u snel op de hoogte van eventuele beslissingen.

Bevraging Vlaams Patiëntenplatform betreffende uitstel van verzorging

Het Vlaams patiëntenplatform publiceerde de resultaten van zijn bevraging over uitgestelde zorg bij personen met een chronische aandoening.

Rechtzetting

In de vvt flits van 20/04/20 schreven we “CE betekent Chinese Export”, dit moest zijn “CE betekent soms Chinese Export”.

Met dank aan de collega die ons hierop wees. Meer info hierover leest u hier.