Lees het nieuws van 21 mei 2020, met belangrijke updates over het advies van de Risk Management Group m.b.t. de heropstart van de reguliere zorg en aanpassingen aan het Sciensano-advies voor de beheersing van SARS-COV-2 infecties in de tandartspraktijk. Verder nog interessant nieuws over het overbruggingsrecht en corona-ouderschapsverlof!

Reguliere zorg vanaf maandag 25 mei

De Risk Management Group publiceerde gisteren 20/05 volgend advies:

Addendum bij advies RvT/2020/advies-1 (van 19/04/2020) 

Het uitgebreide Bureau van de Raad van de Tandheelkunde stelt op 19 mei 2020 voor om vanaf 25 mei van Fase 2 over te gaan naar Fase 3 (reguliere zorg) van de triagematrix. 

De volgende aandachtspunten zijn nog steeds van toepassing: 

  • De triage van patiënten en voorafgaand telefonisch contact voor een afspraak blijven de hoekstenen van de heropstart van de ambulante zorg. 
  • De zorgverlener is altijd verantwoordelijk voor de beoordeling van de individuele situatie van elke patiënt en geeft voorrang aan de patiënten met de meest acute zorg.
  • Er wordt rekening gehouden met het feit dat elke individuele beoefenaar zich in een andere fase van de heropstart van de activiteiten kan bevinden, afhankelijk van zijn niveau van organisatie en de beschikbare apparatuur. 
  • Er wordt aan herinnerd dat de triagematrix en het aanvullende protocol* van kracht blijven: https://5199.f2w.fedict.be/sites/default/files/documents/tableau_reprise_activite_dentistes_nl.pdf

* Dit aanvullende protocol zal worden voltooid zodra de door Sciensano gecoördineerde aanbevelingen zijn bijgewerkt.

Publicatie update Sciensano

Ook gisteren 20/05 publiceerde Sciensano de update van ‘beheersing van SARS-COV-2 infecties voor de tandartspraktijk’:
https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/COVID19_procedure_dentists_NL.pdf

Enkele opvallende aanpassingen:

  • Verluchting/ventilatie:

    Aangezien er geen eenvormige duidelijkheid is i.v.m. de verluchtingstijd/ventilatie moet elke tandarts de opgegeven tijdsduren interpreteren in functie van de specifieke oppervlakte en omstandigheden in zijn eigen praktijkruimte.

    De benodigde tijd wordt geteld vanaf de laatste productie van aerosolen tot wanneer de volgende patiënt de behandelruimte betreedt.

  • Airconditioning:

    Airconditioningsystemen moeten bij voorkeur in ‘extractie modus’ geplaatst worden. Let erop dat de luchtstroom richting het venster gaat en niet bv. van patiënt richting tandarts.

  • Beroepskledij:

    Een wasbare stoffen overschort met korte mouwen is ook toegelaten mits de voorarmen te wassen met zeep tussen elke patiënt.

Overbruggingsrecht werd verlengd tot 30 juni 2020

Het overbruggingsrecht werd verlengd tot en met 30 juni 2020 voor wie ook in de maand juni zeven opeenvolgende dagen zijn activiteit onderbreekt.

Deze keer wordt het overbruggingsrecht niet automatisch verlengd. U zal een nieuwe aanvraag moeten indienen via uw sociaal verzekeringsfonds ten laatste op 15 juni 2020. De overbruggingsuitkering voor de maand juni zal worden uitbetaald begin juli 2020.

Corona-ouderschapsverlof voor zelfstandigen

Is uw zelfstandige activiteit in de maanden mei en/of juni gedeeltelijk onderbroken en moet u zorgen voor één of meerdere kinderen jonger dan 12 jaar? Of voor een kind met een beperking tot 21 jaar (of zelfs ouder in sommige gevallen)? Dan kan u nu ook corona-ouderschapsverlof aanvragen!

Meer informatie kan u verkrijgen bij uw sociaal verzekeringsfonds.