Een goed gevulde flits vandaag, met o.a. duidelijke richtlijnen m.b.t. quarantaine, informatie over tijdelijke werkloosheid, de mededeling van Wachtdienst Algemeen Tandarts naar de bevolking, en updates over de accreditering, de telematicapremie en vennootschappen. Lees het hier!

Richtlijnen m.b.t. de quarantaine

Een tandarts die een hoogrisicocontact heeft gehad met een positief geteste persoon kan blijven verder werken mits hij zelf geen symptomen heeft en mits het rigoureus toepassen van de beschermingsmaatregelen.

De tandarts kan zich in dit geval na 5 dagen laten testen. Dit is niet verplicht maar wij raden dit wel ten stelligste aan.

Indien binnen het gezinsleven iemand besmet is kan een thuisquarantaine worden toegepast en heeft de tandarts minder kans op besmetting. Desondanks moet de tandarts tegenover patiënten steeds rigoureus het protocol volgen.

(dit wil dus zeggen dat als bijvoorbeeld de vrouw/man of kinderen van een tandarts thuis in quarantaine moeten, de tandarts nog altijd mag gaan werken)

Een tandarts die zelf een positieve Covid-test heeft afgelegd moet stoppen met werken, met of zonder symptomen en moet 7 dagen in quarantaine gaan.

Sciensano definieert als:

Hoogrisicocontacten (nauwe contacten):

  • Een persoon met een cumulatief contact van minstens 15 minuten binnen een afstand van <1,5 m (“face to face”), bijvoorbeeld in een gesprek, zonder correct gebruik van een mondmasker (neus en mond volledig bedekkend) door één van beide personen. Dit omvat, onder andere, huisgenoten, kinderen van dezelfde groep in een residentiële collectiviteit, vrienden met wie men een maaltijd deelde en eventueel naaste buren op het werk.
  • Een persoon die direct fysiek contact heeft gehad met een Covid-19 patiënt.
  • Een persoon die in direct contact is geweest met excreties of lichaamsvloeistoffen van een Covid-19 patiënt, zoals tijdens het zoenen en mond-op-mond beademing, of contact met braaksel, stoelgang, slijmen, enz.
  • Een persoon die door de “Coronalert” applicatie werd geïdentificeerd als een nauw contact.
  • Een persoon die meer dan 15 minuten samen met een Covid-19 patiënt heeft gereisd, in eender welk transportmiddel, zittend binnen twee zitplaatsen (in eender welke richting) van de patiënt. In een vliegtuig ook bemanningsleden die dienst doen in de sectie van het vliegtuig waar het geval zat. Indien de ernst van de symptomen of de verplaatsing van de patiënt in het vliegtuig wijst op een mogelijk grotere blootstelling, kunnen passagiers die in hetzelfde compartiment zaten of alle passagiers in het vliegtuig worden beschouwd als hoog risico contacten (beoordeling door de dienst Infectieziektenbestrijding).

Laagrisicocontacten:

  • Een persoon die meer dan 15 minuten contact heeft gehad met een Covid-19 patiënt op een afstand van <1,5 m (“face to face”), maar waarbij beiden adequaat een mondmasker hebben gebruikt (neus en mond bedekt).
  • Een persoon die minder dan 15 minuten contact heeft gehad met een Covid-19 patiënt op een afstand van <1,5 m (“face to face”).
  • Een persoon die zich meer dan 15 minuten in dezelfde kamer/gesloten omgeving bevond met een Covid-19 patiënt, maar waarbij een afstand van >1,5 m gerespecteerd werd. Dit omvat, onder andere, mensen die in dezelfde ruimte werken, of samen zaten in een wachtkamer.

Covid-19 en werkonbekwaamheid: is een beroep op tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht mogelijk om medische redenen?

De werknemer die niet kan thuiswerken heeft recht op werkloosheidsuitkeringen in verschillende omstandigheden:

De werknemer:

  • werd door de overheid in quarantaine geplaatst.
  • werd door de bedrijfsarts naar huis gestuurd omwille van een mogelijke besmetting.
  • kreeg een attest van de huisarts dat hij/zij niet mag werken, bijvoorbeeld omdat er aanwijzingen zijn van een besmetting, of omdat een naast familielid effectief besmet is.
  • kan niet tewerkgesteld worden omdat de werkgever ziek is.

Bij ziekte valt de werknemer terug op de ziekteverzekering.


Mededeling aan de bevolking

Zoals gisteren vermeld heeft Wachtdienst Algemeen Tandarts vandaag een mededeling naar de bevolking verspreid waarin de teleconsultatie met triage en de beperking van de behandelingen gecommuniceerd worden.

Deze kan u hier raadplegen.


Accreditering 2020

De stuurgroep accreditering kende in 2020 wegens de Covid-19 pandemie aan elke tandarts 60 AE en 1 peer review toe.

De informatie over de 60 AE en de peer review vindt u op de RIZIV-website in uw persoonlijk accrediteringsdossier onder de volgende referenties:

  • 20 AE DG 2: nummer 20C19DG2 op 07/07/2020
  • 20 AE DG 0: nummer 20C19DG0 op 07/07/2020
  • 20 AE DG 2: nummer 30C19DG2 op 30/09/2020
  • Peer review: nummer 20C19PR1 op 30/09/2020

Alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor de accrediteringspremie 2020 blijven onveranderd: 100 AE en 2 peer reviews.

Dit bekent concreet dat u zelf in 2020 nog minimaal 40 AE moet behalen of eventueel overboeken van het overschot van de voorbije jaren die binnen uw huidige accrediteringscyclus vallen, en dat u aan 1 peer review moet deelnemen.


Telematicapremie

De meesten hebben hun telematicapremie 2019 reeds ontvangen. Vergat u deze aan te vragen, dan kan dit nog tot 31 oktober. Dat doet u via de webtoepassing MyRiziv.

Via deze link vindt u ook de voorwaarden voor de premie 2020.


Actualisatie VVT-website: vennootschappen

Naar aanleiding van het Nieuw Wetboek Vennootschappen en Verenigingen was het noodzakelijk de VVT-info over vennootschappen te actualiseren.

Raadpleeg hier de nieuwe webversie. Achtereenvolgens wordt info verstrekt over oprichting, de administratieve aandachtspunten, de fiscale aspecten en de vereffening van de vennootschap.

Aansluitend is een nieuw item te raadplegen: hoeveel mag ik bijverdienen als gepensioneerde?


NiVVT-syllabi voortaan digitaal

Het NiVVT heeft besloten niet langer afgedrukte exemplaren van syllabi te voorzien. Voortaan zal u de dag voorafgaand aan uw cursus een e-mail ontvangen met downloadlink naar de digitale versie van de syllabus. Deze link zal beschikbaar blijven tot en met de dag na de cursus.

Hou er dus rekening mee dat u uw laptop, tablet of notitieblok meebrengt.


Heeft u last van werkgerelateerde schouderklachten?

Lisa Lernout, laatstejaarsstudente Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan Universiteit Gent, is in het kader van haar masterproef die zij met twee medestudenten maakt, op zoek naar personen die reeds zes maanden of langer werkgerelateerde schouderklachten ervaren.

Het doel van het onderzoek is om een beeld te schetsen van de manier waarop deze specifieke groep patiënten op heden wordt behandeld, hoe tevreden ze daarover zijn, hoe de werkgever en collega’s omgaan met hun klachten, welke van hun taken hen het meest belemmeren en wat voor hen nog ontbreekt om terug “de oude” te worden.

Uiteindelijk willen de onderzoekers een succesvollere revalidatie van werkgerelateerde schouderpijn bekomen door uw bevindingen om te zetten in advies voor kine- en ergotherapeuten.

Bekijk hier de flyer.

Naar de vragenlijst