Lees het nieuws van 24 april, met updates over het voorstel van aangepast Covid-19 protocol, de rol van de mondhygiënist bij de heropstart van de tandartspraktijken, waarom niet alles te geloven wat je op Facebook leest en de verdere organisatie van de doorverwijspraktijken. 

Het wordt een lange dag

Het voorstel van aangepast Covid-19 protocol, dat we u met de vvt flits op 22/04 bezorgden, werd overgemaakt aan de Commissie van de Rechten van de patiënt die enkele kleine aanpassingen aanbracht.

Dit voorstel moet door Sciensano gevalideerd worden en nadien kan door de Nationale Veiligheidsraad beslist worden om over te gaan van fase 1 (de huidige situatie) naar fase 2 ‘urgente zorg en noodzakelijke zorg’, zoals zeer gedetailleerd beschreven in het voorstel van aangepast Covid-19 protocol.

Aangezien er vandaag 24/04 een Nationale Veiligheidsraad is, heeft VVT de laatste dagen al het mogelijke gedaan om fase 2 te laten ingaan komende maandag 27/04.

Federale en Vlaamse ministers, politieke partijen, decision makers in FOD en RIZIV, virologen, iedereen die betrokken is bij de beslissing werd gecontacteerd voor uitgebreide toelichting van de situatie in onze sector, inclusief de ontwikkelingen in de omringende landen.

We vernamen jammer genoeg vanuit de politiek dat VBT een eigen protocol voorstelde, waaruit onenigheid over de maatregelen binnen het beroep geconcludeerd wordt. Dit is wat we nu echt kunnen missen: beslissingen worden makkelijkst genomen als er consensus is binnen een sector. Het ergste is dat het zogenaamde VBT-protocol, behalve de lay-out, in grote lijnen gelijklopend is met het protocol van de Raad van Tandheelkunde.

Vanuit VVT hebben we alles in het werk gesteld om dit ‘misverstand’ uit de wereld te helpen. Hopelijk zijn we erin geslaagd en weegt dit niet op de beslissing, zodat onze tandartsen vanaf komende maandag (gedeeltelijk) aan de slag kunnen, uiteraard met respect voor het aangepast protocol. Het wordt wellicht een lange dag wachten op een beslissing.

Persmededeling Mondhygiënisten

Op 20/04 verspreidde de Belgische Beroepsvereniging van Mondhygiënisten een persmededeling: ‘De mondhygiënist: cruciale rol bij de heropstart van de tandartspraktijken’.

Daarin beschrijven ze hoe de mondhygiënisten de grote oplossing zullen bieden bij het hervatten van de Mondzorg na de lockdown. De praktijen zullen immers overbevraagd zijn, de wachtlijsten zullen nog langer worden: de mondhygiënisten zullen dit oplossen. En daarvoor moet onmiddellijk dezelfde terugbetaling voorzien worden zoals voor de tandartsen.

In juni 2019 studeerde een 70-tal mondhygiënisten af. Daarvan is bij optimistische schatting een 50-tal voltijds aan het werk in Vlaanderen. Zij zullen volgens BBM de ellenlange post Covid-19 wachtlijsten oplossen. Heel wat berichten bereiken ons echter dat gevreesd wordt voor zeer langzame hervatting doordat de patiënten uitstelgedrag zullen vertonen wegens echte of aangewende schrik voor besmetting. Betreffende de terugbetaling hebben we reeds uitvoerig meegedeeld dat het Kabinet De Block nu geen terugbetaling wil invoeren. Ze willen eerst een proefproject en voorzien daarvoor 1,5 miljoen euro in het voorliggend Akkoord (in 2019 was dit nog 6 miljoen euro, maar toen werd het geblokkeerd door VBT). Als het Akkoord niet door 60% van de tandartsen aanvaard wordt, wat ten gevolge de Covid-19 omstandigheden te verwachten is, komt de studie er weer niet.

Leugens op Facebook

Op dinsdag 21/04 was er op het RIZIV informeel overleg over de invoering van een bijkomende vergoeding om tegemoet te komen aan de economische invloed van Covid-19 op de praktijkvoering. Het besluit van de vergadering was dat de beroepsverenigingen tegen 29/04 een dossier moeten voorleggen om de noodzaak van die maatregel aan te tonen en de budgettaire impact ervan in te schatten.

Op 22/04 verspreidde een VBT-vertegenwoordiger, die op de RIZIV-vergadering aanwezig was, via Facebook de leugenachtige verklaring dat er op redelijke termijn geen sprake zou zijn van een bijkomende vergoeding. Met nog eens de oproep om te deconventioneren.

Leugens verspreiden om de eigen vereniging te profileren en het grote gelijk te bewijzen is onaanvaardbaar. Zeker in deze crisistijd waarin zowat alle sectoren economisch verlies lijden en heel wat patiënten het moeilijker dan ooit zullen hebben om op het einde van de maand rond te komen.

We hebben er alle begrip voor dat het voorstel van Nationaal Akkoord niet optimaal is, daarom heeft VVT zich bij de stemming gedeeltelijk onthouden. VVT blijft zich engageren om een bijkomende noodzakelijke vergoeding zo snel mogelijk te verwezenlijken, net zoals we deden voor de telefonische consultatie waar VBT ook niet bij betrokken was.

Doorverwijspraktijken

Aangezien wellicht niet alle tandartsen over de nodige beschermingsmaterialen beschikken, zal de organisatie van de doorverwijspraktijken aangehouden worden zolang dit nodig blijkt.