Wat hebben de mededelingen van de Nationale Veiligheidsraad van 24 april te betekenen voor onze sector en hoe staat het met de bestelling van de KN-95 mondmaskers? Je komt het te weten in het nieuws van vandaag 25 april!

Mededelingen Nationale Veiligheidsraad 24/04/2020

Gisterenavond kwam de Eerstelijnszorg heel beperkt aan bod in de mededeling van de Nationale Veiligheidsraad: vanaf 4 mei zal op een geleidelijke en veilige manier de toegang tot de algemene en gespecialiseerde gezondheidszorg uitgebreid worden. Voor onze sector betekent dit:

  • momenteel blijven de huidige Richtlijnen bestaan: iedere tandarts doet triage voor zijn patiënten, wie over het nodige beschermingsmateriaal beschikt mag alleen urgente zorg toedienen.
  • de organisatie van de doorverwijspraktijken blijft doorlopen aangezien niet iedereen over het nodige beschermingsmateriaal beschikt.
  • na publicatie van een update van de Sciensano-richtlijn kan de Risk Management Group beslissen om vanaf 4 mei over te gaan van fase 1 (urgente zorg) naar fase 2 (urgente en noodzakelijke zorg).

VVT blijft aandringen om snel meer duidelijkheid te krijgen.

Levering KN95-mondmaskers

Het groepsaanbod van gecertificeerde KN95-mondmaskers kende een enorm grote respons. Meer dan 125.000 maskers werden besteld. Afhankelijk van de GLS-diensten zullen alle leveringen volgende week gebeuren. Wie na donderdag 23/04 bestelde zal iets later bedeeld worden.

Covid-19 testen

De Nationale Veiligheidsraad deelde mee dat er massaal ingezet wordt op het testen op Covid-19.
VVT stelt alles in het werk om de tandartsen als prioritaire groep te laten testen.
VVT start eveneens de procedure op om de tandartsen te laten opnemen bij de zorgverleners die de testen mogen uitvoeren.