We blijven vragen ontvangen voor aanpassingen van de regelgeving voor de Accreditering 2020. VVT doet ook hiervoor al het mogelijke. Voorts raden we alle collegae aan hun patiënten aan te sporen hun getuigschriften zo snel mogelijk aan hun ziekenfonds te bezorgen, en belichten we nog eens de noodzakelijke maatregelen voor het reinigen en ontsmetten van afdrukken.

Accreditering 2020

We blijven vragen ontvangen voor aanpassingen van de regelgeving voor de Accreditering 2020. VVT doet ook hiervoor al het mogelijke.

VVT stelde reeds op de Stuurgroep Accreditering in juni voor om de accrediteringsvoorwaarden te spreiden over 2 jaar. Dit werd niet aanvaard en in plaats ervan kregen we de 40 Accrediteringseenheden. We vernemen dat VBT nu het VVT-voorstel zal ondersteunen op de Stuurgroep.

Er zijn ook andere aanpassingsmogelijkheden, zoals het bijkomend toekennen van AE, het halveren van het aantal peer reviews, het aanvaarden van online nascholing en peer reviews.

De Stuurgroep zal hierover een beslissing nemen op 8 september. Sommige ziekenfondsvertegenwoordigers suggereerden reeds om de Accrediteringspremie te verminderen, dit is voor VVT absoluut onaanvaardbaar.

Covid-19 supplement

Zoals reeds gemeld in de vvtflits van 30 juni 2020 wordt voor de periode van 4 mei tot 31 augustus 2020 aan alle tandheelkundigen een financiële tussenkomst betaald van 20 euro per patiëntencontact met fysieke aanwezigheid, en waarbij een RIZIV vergoedbare tandheelkundige verstrekking werd geattesteerd. Deze financiële tussenkomst wordt per zorgverlener maximum 200 maal per kalendermaand uitbetaald.

Het aantal contacten zal berekend worden op basis van de datums van de prestaties vermeld op de papieren getuigschriften voor verstrekte hulp of via e-attest/e-fact.

De betaling van de financiële tussenkomst zal in éénmaal gebeuren door het Intermutualistisch College eind 2020. Alleen de getuigschriften die voor 31 oktober uitbetaald werden komen in aanmerking. We raden de collegae daarom nogmaals aan om hun patiënten te vragen hun getuigschriften zo snel mogelijk te bezorgen aan hun ziekenfonds.

Gezien de recente heropflakkeringen en de blijvende noodzaak van de bijkomende beschermingsmaterialen heeft VVT bij het RIZIV reeds de vraag ingediend voor verlenging van het Covid-19 supplement na 31 augustus. Dit wordt behandeld in de NCTZ vergadering van 3 september en kan beslist worden op het RIZIV Verzekeringscomité van 7 september 2020. We houden u op de hoogte.

Hygiëne bij aflevering afdrukken

De Unie van Dentaaltechnische bedrijven meldt dat regelmatig nog afdrukken worden aangeleverd die absoluut niet voldoen aan de noodzakelijke hygiëne.

Ter bescherming van de volksgezondheid in het algemeen en om kwaliteitswerk te kunnen blijven afleveren moet nu nog meer dan ooit gewaakt worden over een zo strikt mogelijke hygiëne.

De noodzakelijke maatregelen voor het reinigen en ontsmetten van afdrukken staan beschreven in het Hygiëneprotocol van de Hoge Gezondheidsraad van 4 mei 2011, de hygiënemaatregelen voor afdrukken vindt u hier.