Updates over Covid-19 nomenclatuuraanpassingen en waar beschermingsmaterialen te vinden, en een reminder dat VVT steeds klaarstaat voor alle collegae en dag in dag uit alle problemen probeert op te lossen: lees het nieuws van vandaag 27 april!

Onduidelijkheid troef

VVT wordt overstelpt met vragen van collegae die duidelijkheid willen, die onvoldoende beschermingsmateriaal hebben, die ongerust zijn, boos tot razend zijn. We hebben hier alle begrip voor en proberen dag in dag uit deze problemen op te lossen.

VVT is een beroepsvereniging, geen Orde, er bestaat immers geen Orde voor tandartsen. Beroepsverenigingen hebben geen enkele bevoegdheid om te bepalen wie wel en wie niet kan/mag werken. We hebben geen enkele bevoegdheid om zelf bindende Richtlijnen te geven, of te handhaven. We kunnen onze leden alleen informeren over de Richtlijnen die door de Overheden (FOD Volksgezondheid, Sciensano, RIZIV) opgelegd worden.

VVT doet al het mogelijke om de Richtlijnen van de Overheden in de juiste richting te beïnvloeden. Een groot probleem is dat ook de wetenschappers in deze situatie dikwijls geen houvast hebben omwille van de vele onbekenden in deze pandemie.

VVT betreurt ten zeerste de onduidelijke en onvolledige communicatie vanuit de Nationale Veiligheidsraad betreffende de eventuele heropstart van de Mondzorg op 4 mei en evenzeer het ontbreken van een noodzakelijke update van de Sciensano-protocollen. We bezorgen u morgen concrete voorstellen ter voorbereiding van een eventuele heropstart.

Covid-19 nomenclatuuraanpassingen

Het RIZIV publiceert vandaag de specifieke maatregelen voor een tijdelijke aanpassing van de nomenclatuur tijdens de Covid-19 crisis.

Samengevat komt het erop neer dat bij alle nomenclatuur met leeftijdstermijnen deze leeftijden met 6 maanden verlengd worden voor patiënten die verjaren tijdens de Covid-19 crisis, met terugwerkende kracht tot 1 maart.

Nog een catastrofale supplementaire administratieve last.

Aanpassingen aan de continuïteitsclausule zijn nog in bespreking.

Beschermingsmateriaal

VVT probeert voortdurend om leveranciers te vinden en deze te vermelden op onze website. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.