Lees hier het laatste nieuws over de tweede Covid-19 golf, de levering van beschermingsmateriaal door de overheid, de Covid-19-sneltesten en over de Nascholing en Accreditering.

Tweede Covid-19 golf

Met grote spijt moeten we vaststellen dat er een heropflakkering is van de Covid-19 besmettingen.

Uiteraard is het dus noodzakelijk om alle patiënten als mogelijk besmet te beschouwen en alle nodige beschermingsmaatregelen rigoureus toe te passen. 

Omdat er sinds de eerste golf de mogelijkheid was om voldoende beschermingsmaterialen aan te kopen, zullen we geen doorverwijspraktijken meer organiseren.

 

Levering beschermingsmateriaal door de Overheid

De Overheid heeft in de voorbije maanden twee bedelingen van persoonlijke beschermingsmaterialen (PBM) voor tandartsen georganiseerd via de provincies of lokale besturen.
De eerste bedeling (100 chirurgische maskers en 40 FFP2-maskers) was bedoeld om tekorten op te vangen. De tweede bedeling is het begin van de aanleg van een strategische stock.

FOD Volksgezondheid zal aan alle zorgverleners een strategische stock bezorgen van beschermingsmaterialen die noodzakelijk zijn om 6 weken hun zorgverlening te kunnen verzekeren. De individuele zorgverlener zal naderhand zelf zijn strategische stock moeten op peil houden. 
De leveringen voor de aanleg van een strategische stock zijn nu reeds aangevat. Er volgen ook nog FFP2-maskers maar die zijn nu niet voldoende voorradig.

We kregen heel wat vragen en klachten betreffende laattijdige en onvolledige bedelingen van deze PBM. FOD Volksgezondheid vraagt om problemen met de leveringen te melden.
VVT lanceert daarom een bevraging naar 1.000 collegae ad random gekozen. We vragen met aandrang om de vragenlijst nauwkeurig in te vullen als u die ontvangt.

 

Sneltesten Covid-19 besmettingen

Voor zover we bij VVT kunnen nagaan zijn er nog geen door FAGG aangenomen serumtesten beschikbaar.

De lijst van de aangenomen serumtesten vindt u hier.

Op de Sciensano site wordt gemeld dat chromatografische testen niet betrouwbaar zijn.
In klinieken worden patiënten die een uitgebreide behandeling ondergaan, getest met PCR-testen.
Gezien we als tandartsen ook uitgebreide behandelingen uitvoeren met langdurige blootstelling poogt VVT momenteel om pre-op testen ook voor ons toegankelijk te maken. 

 

Nascholing en Accreditering

VVT en zijn lokale afdelingen blijven alles in het werk stellen om vanaf september Nascholing te organiseren. Uiteraard kan dit enkel mits respecteren van alle Covid-19 maatregelen die door de Overheden worden bepaald. We houden u zo spoedig als mogelijk op de hoogte van annulaties en adreswijzigingen.

Om de administratieve overlast enigszins te beperken zullen we de betalingen die u reeds deed voor symposia/cursussen als credit inboeken voor toekomstige inschrijvingen, tenzij u terugbetaling vraagt.

Zoals meegedeeld ontving elke collega omwille van de Covid-19 lockdown een bonus van 40 accrediteringseenheden. U kan deze reeds vinden in uw Accrediteringsstatus via MyRIZIV.
De Stuurgroep zal op zijn eerstkomende vergadering op 8 september de situatie op dat ogenblik evalueren. We stellen alles in het werk om ook daar uw belangen te behartigen.