Het Nationaal Akkoord tandartsen-ziekenfondsen 2020-2021 treedt in werking. Ontdek de resultaten van de telling in het nieuws van 30 april. Je leest er ook meer over de mogelijke heropstart van de reguliere mondzorg op 4 mei!

De Nationale Commissie Tandartsen-Ziekenfondsen vergaderde vandaag online om 13u met als belangrijkste agendapunt: “Telling van het aantal tandartsen dat toegetreden is tot het Nationaal Akkoord Tandartsen-Ziekenfondsen”.

Resultaat voor het ganse land: 60,44% van de tandartsen heeft het Akkoord aanvaard.

Daardoor gaat het Akkoord in werking vanaf 7 mei 2020, behalve in de 7 arrondissementen waar meer dan 50% van de collegae niet zijn toegetreden: Antwerpen, Turnhout, Mechelen, Roeselare, Veurne, Dendermonde, Sint-Niklaas.

Het aantal weigeringen bedraagt 46,43% in Vlaanderen, 33,81% in Brussel, 30,33% in Wallonië en Nationaal 39,56%.

De voorzitter van de NCTZ bevestigde dat de premie sociaal statuut zal toegekend worden aan alle geconventioneerde tandartsen, ook in de arrondissementen waar het Akkoord niet in werking treedt voor zover ze de conventietarieven respecteren.

De wetgeving voorziet dat de beroepsverenigingen inspanningen moeten doen om de conventiegraad in de niet-geconventioneerde arrondissementen te verbeteren. VVT heeft geantwoord dat dit enkel mogelijk zal worden indien een Covid-19 hygiënesupplement wordt ingevoerd. Er was begrip hiervoor. De voorzitter bevestigde dat, in opvolging van de informele vergaderingen, nu formele gesprekken hierover aan de gang zijn met het Kabinet van Minister De Block.

Nog steeds geen beslissing van de Risk Management Group over een mogelijke heropstart

VVT heeft deze morgen vanwege FOD Volksgezondheid, als antwoord op onze vraag, de mededeling ontvangen dat er nog geen beslissing is over een mogelijke heropstart van de reguliere mondzorg op 4 mei. Dit werd op de NCTZ herbevestigd door de voorzitter. De Risk Management Group vergadert vanavond om de concrete beslissingen te nemen voor alle zorgverleners. Morgen zou een globale mededeling hierover gedaan worden. Het bericht dat VBT verspreidt dat alle reguliere zorg maandag hervat zou worden is momenteel dus ongegrond en voorbarig.