Op 1 maart ging een online meeting door met de leden van het RIZIV-Verzekeringscomité en de Algemene Raad, en vele betrokkenen uit RIZIV, Kabinet Vandenbroucke, FOD Volksgezondheid, patiënten-vertegenwoordigers …

Minister Vandenbroucke stelde daar zijn aanpak van de begroting 2022 voor, die voor de eerste maal moet gezien worden in het kader van een meerjaren-begroting. Sterke klemtoon wordt gelegd op gezondheidszorgdoelstellingen en doelmatige zorg. Deze aanpak is de uitvoering van de regeringsverklaring. Zijn toespraak kan u hier lezen.

De nieuwe baas van de RIZIV-Dienst Gezondheidszorg, de heer Brieuc Vandamme, die zelf gezondheidseconoom is, gaf een uiteenzetting over ‘doelmatige zorg’.

RIZIV-directeur-generaal Jo De Cock vulde aan met meer uitleg over het project dat tegen eind juni moet klaar zijn. Het wordt begeleid door een Stuurgroep (20 personen), een operationeel bureau en een wetenschappelijk comité (10 leden). Bij de werkzaamheden moeten de Akkoordencommissies (o.a. NCTZ) hun voorstellen doen, en parallel werken drie taskforces: Gezondheidszorgdoelstellingen (voorzitter dr. Ann Ceuppens, CM), Doelmatige zorg (voorzitter dr. Manfred Ventura) en Meerjarenbegroting (voorzitter prof. Schokkaert).

Een opstekertje tijdens deze vergadering: dr. Pascal Meeus (RIZIV Research & Development) gaf een uiteenzetting rond gezondheidsdoelstellingen. Hierbij gaf hij als enig becijferd voorbeeld een gezondheidsdoelstelling aangaande verbetering mondzorg binnen de verplichte ziekteverzekering. Er zal heel wat budget gevonden moeten worden om dit te realiseren.