Op 22 oktober vergaderde de Nationale Commissie Tandartsen-Ziekenfondsen online, we willen jullie op de hoogte brengen van enkele punten die er aan bod kwamen.

Budget 2021

De nieuwe regering verhoogde de jaarlijkse groeinorm van 1.5% naar 2.5%. We drongen tijdens voorbereidende gesprekken bij de ziekenfondsen heel sterk aan om een deel van die marge prioritair toe te kennen aan Mondzorg, om de toegankelijkheid te verhogen. Hierop werd niet ingegaan. Op het RIZIV Verzekeringscomité van 12 oktober deden de ziekenfondsen een voorstel waarbij het totaal budget bepaald wordt op 30.07 miljard euro waarvan 1.09 miljard wordt toegekend aan de Mondzorg.

Omdat dit opnieuw geen structurele verhoging betekent, heeft VVT, de enige vertegenwoordiger van de tandartsen in het VC, dit budget niet goedgekeurd, met de mededeling dat we hiermee niet voldoende tandartsen kunnen motiveren voor de Conventie. Op de NCTZ werd deze beslissing over het budget meegedeeld.

Tevens werd gemeld door de Budget Controle Commissie dat er nog 3.2 miljoen euro moet gevonden worden voor de verderzetting van het verhoogd sociaal statuut in 2021. VVT herhaalde onze grieven, en bevestigde dat massale deconventie dreigt op 15 december 2020. De ziekenfondsen deelden mee dat er in de zeer korte periode na de regeringsvorming geen mogelijkheid was voor grondige aanpassingen en beloofden tegen juni 2021 een voorstel te doen voor een structurele aanpassing van ons budget. Weer eens beloftes zonder zekerheden.

Evaluatie van de maximumtarieven

Het Akkoord Tandartsen-Ziekenfondsen voorziet een evaluatie van de toepassing van de maximumtarieven die kunnen toegepast worden door geconventioneerde tandartsen. Door de coronaperikelen werd de methodiek hiervoor nog niet vastgelegd. De ziekenfondsen deden hiervoor een voorstel en dit werd door de NCTZ aanvaard. Als de maximumtarieven systematisch maximaal bij alle behandelingen toegepast worden, kunnen de ziekenfondsen vragen de maximumtarieven te schrappen. VVT eiste daarom dat de resultaten en de eventuele gevolgen ervan tegen 1 december 2020 zouden bekend zijn, zodat geconventioneerden per 15 december hun conventie kunnen opzeggen als de maximumtarieven zouden geschrapt worden. Om die reden wordt een extra NCTZ vergadering gehouden op 24 november 2020.

Mondhygiënisten

In de regeringsverklaring staat “dat er werk gemaakt zal worden van de integratie van de mondhygiënisten en de tandartsassistenten …” Om opnieuw geen voorstellen te doen die van tafel geveegd worden, besliste de ad hoc Werkgroep Mondhygiënisten op 8 oktober om verduidelijking te vragen aan minister Vandenbroucke over de betekenis van deze vermelding. In afwachting hiervan wordt er nog geen voorstel gemaakt voor de pilootstudie die voorzien is in het Akkoord. De voorzitter van de NCTZ meldde dat er nog geen antwoord kwam van het kabinet. Het budget voor deze studie werd wel opnieuw opgenomen in het budget 2021.


Op vraag van VVT werden de volgende vier agendapunten toegevoegd.

Covid-19 Sneltesten

We wensen betrokken te worden bij de besprekingen over de nieuwe testmethodes die aan de gang zijn. De NCTZ voorzitter meldde dat deze besprekingen niet op het RIZIV gebeuren maar door de diensten van de nieuwe Covid Commissaris. Onze vraag zal aan deze laatste overgemaakt worden.

Uitbetaling Covid-19 supplementen

De ziekenfondsen hadden, zonder ons te betrekken, reeds drie vergaderingen met het RIZIV over de berekeningen en de methode van uitbetaling van de Covid-19 supplementen van 20 euro per patiëntencontact. Op onze vraag werd dit nu eindelijk besproken.

Er zal wel degelijk rekening gehouden worden met alle contacten, ook het aantal uitgevoerde zeteltijden bij prothese. De betaling zal gebeuren aan de tandarts die de prestaties uitvoerde, ook aan de stagiairs. Vanaf midden november zal op de RIZIV website de mogelijkheid geboden worden om het rekeningnummer voor de betaling op te geven. Als er na uitbetaling zou blijken dat er volgens de tandarts te weinig betaald werd zal er mogelijkheid zijn om correcties te vragen. De uiterste datum van betaling is 31/12/20, de ziekenfondsen beloofden hun uiterste best te doen om de tandartsen uit te betalen voor 15 december. Opgelet: enkel de getuigschriften aangeboden aan het ziekenfonds ten laatste op 31 oktober zullen meegenomen worden in de berekening.

Dentalia publiciteit

In het Nieuwsblad verscheen een publiciteit van Partena waarin onrechtstreeks extracties in ziekenhuis worden gepromoot. De vertegenwoordiger van LOZ meldde niet gelukkig te zijn met deze publiciteit en deze intern verder te zullen bespreken. De Diensten van het RIZIV zullen nagaan of deze publiciteit in overeenstemming is met de regelgeving en hierover rapporteren.

Geïntegreerde praktijkpremie huisartsen

Reeds lang klagen we aan dat de huisartsen veel betere praktijkondersteuning krijgen dan de tandartsen. Het antwoord is steevast dat dit gefinancierd wordt uit “eigen verzorgingsbudget”. Aangezien ons budget structureel veel te laag is kunnen we geen praktijkondersteuning krijgen tenzij er uitgaven geschrapt worden. We hebben nogmaals bij RIZIV en ziekenfondsen aangedrongen om budget te voorzien voor betere praktijkondersteuning.


Verplichte raming

Op het einde van de vergadering kwam er een gemeenschappelijke mededeling van de ziekenfondsen. In augustus was overeengekomen dat een raming zou verplicht worden voor  behandelingen waarbij de patiënt meer dan 750 euro zelf moet betalen. Voor het opmaken van een raming zou een honorarium van 75 euro kunnen aangerekend worden, om dental shopping te voorkomen. De ziekenfondsen lieten nu weten af te zien van deze verplichte raming aangezien ze niet kunnen aanvaarden dat daarvoor een honorarium zou kunnen aangerekend worden.