Lees het verslag van de Nationale Commissie Tandartsen-Ziekenfondsen van donderdag 3 september, waar o.m. de uitgaven voor tandheelkunde in 2019, het budget voor 2021, de pilootstudie voor de vergoedingen van mondhygiënisten en een eventuele verlenging van het Covid-19 supplement op de agenda stonden.

Uitgaven tandheelkunde 2019

De  eindafrekening van de RIZIV-uitgaven tandheelkunde in 2019 bedraagt 1.003.520.000 euro wat een verhoging betekent met 4,7% tegenover 2018.

Budgetbesprekingen 2021

De voorbereidingen voor het budget 2021 werden gestart. We zitten in een tweejarenakkoord waardoor bijkomende initiatieven niet aan de orde zijn. VVT vroeg om voor 2021 toch een bijkomend budget te voorzien voor:

  • verlenging van de betaling van het supplement voor Covid-19 beschermingsmaatregelen
  • voortzetting teleconsultatie
  • vergoeding mondhygiënisten

Harmonisatiedocument

Eindelijk werd een uniek document goedgekeurd dat dienstig zal zijn als ‘bewijsstuk’ en als ‘kwijting’ en tevens als uniek document voor de aanvullende verzekeringen van de ziekenfondsen. Om de softwarehuizen en de ziekenfondsen de gelegenheid te geven het nieuwe formulier te programmeren zal het gebruik ervan ingevoerd worden op 1 januari 2021.

Mondhygiënisten

De voorzitter van de NCTZ deelde mee dat het Kabinet van minister De Block liet weten dat tegen de komende NCTZ van 24 september een voorstel zal meegedeeld worden aangaande de uitvoering van de pilootstudie die de vergoeding van mondhygiënisten moet voorbereiden.

Covid-19 maatregelen

De betaling van het Covid-19 supplement van 20 euro per patiëntencontact liep af op 31 augustus. De vraag tot verlenging ervan wordt momenteel in overweging genomen door minister De Block en wordt geagendeerd op het RIZIV Verzekeringscomité van 7 september. De concrete uitvoering van de betalingen van de supplementen is nog in bespreking.

Accreditering

De Stuurgroep Accreditering tandartsen vergadert op 8 september over mogelijke bijkomende aanpassingen van de voorwaarden accreditering 2020.