Donderdagnamiddag 24 september vond de NCTZ plaats. Wat werd gezegd over de verlenging van het Covid-19 supplement, de telematicapremie, de uitbreiding van de derdebetalersregeling en de vergoeding van de mondhygiënisten? Ontdek het hier!

Verlenging Covid-19 supplement

Het voorstel tot verlenging van het Covid-19 supplement van 20 euro van 1 september tot 31 december 2020 wordt komende maandag 28/09 voorgelegd aan het RIZIV Verzekeringscomité. Wij houden u op de hoogte.

Telematicapremie

VVT kan niet akkoord gaan met de vele weigeringen waarvan vermoedelijk een aantal te wijten is aan fouten in de administratieve verwerking.

Onder druk van VVT zal de werkgroep Telematica vergaderen op 8 oktober om de weigeringen van de voorbije jaren te analyseren. Wij houden u ook hier op de hoogte.

Derdebetalersregeling

Mede ten gevolge van een recente uitspraak van de Raad van State, maar vooral onder druk vanuit het RIZIV, ervaringsdeskundigen, Vlaams Patiëntenplatform, ziekenfondsen, CAW’s, OCMW’s … werd op de NCTZ een uitgebreid dossier voorgesteld met argumentatie en dringende vraag tot uitbreiding van de toepassing van de Derdebetalersregeling voor Mondzorg.

De NCTZ nam akte van de nota die nog bijgewerkt zal worden om voorgesteld te worden aan het RIZIV Verzekeringscomité, dat dan aanbevelingen kan doen aan de Overeenkomstencommissies.

VVT meldde op de NCTZ akkoord te kunnen gaan om de toepassing van DBR uit te breiden omwille van sociale redenen en om de toegankelijkheid tot Mondzorg te verbeteren. Enkele voorafgaande eisen zijn: een absolute betaalzekerheid binnen de 14 dagen, en tevens aanvaarden dat het meerverbruik dat gegenereerd zal worden als een exogene factor zal beschouwd worden. Dit betekent dat dit meerverbruik geen aanleiding kan geven tot correctiemaatregelen door budgetoverschrijdingen. Wordt vervolgd.

Vergoeding mondhygiënisten

Begin juli 2020 vroeg de NCTZ aan minister De Block om haar intenties te verduidelijken betreffende de financiering van de vergoeding van mondhygiënisten. Haar standpunt blijft ongewijzigd: vooraleer er een vergoeding komt moet in een beperkt aantal praktijken een studie uitgevoerd worden, waarvoor de minister gedurende 5 jaar een budget ter beschikking stelt van 1.5 miljoen euro per jaar (vorig jaar was dat nog 6 miljoen). Deze evaluatie moet gebeuren door een universitaire equipe. Tevens werd een voorstel van nomenclatuuraanpassing, dat op vraag van het Kabinet opgesteld werd door 2 professoren van UGent, voorgelegd aan de NCTZ. We vroegen om dit voorstel, dat heel wat onduidelijkheden en zelfs fouten bevat, te laten bespreken in de Technisch Tandheelkundige Raad (TTR).

VVT is net als twee jaar geleden bereid om mee te werken aan een nieuw voorstel van pilootstudie, zoals gevraagd door de minister. VVT vroeg tevens om onmiddellijk een nomenclatuuraanpassing door te voeren waardoor tandheelkundigen twee behandelingen, de tandsteenreiniging en de verzegeling, kunnen delegeren aan mondhygiënisten, en hiervoor de bestaande nomenclatuur kunnen gebruiken. In afwachting van het ‘nieuw financieringsmodel voor mondhygiënisten’ dat de minister wenst zou dit reeds een stap vooruit zijn.

De NCTZ besliste uiteindelijk:

  • de Werkgroep Vergoeding Mondhygiënisten vergadert op 08/10
  • de TTR opdracht te geven het VVT-voorstel voor delegatie van taken uit te werken
  • de TTR een evaluatie te vragen van de nomenclatuurvoorstellen vanuit UGent