In december 2018 werd de reeds lang aangekondigde nieuwe FANC-reglementering gepubliceerd.

De bedoeling is: “responsabilisering van de exploitant voor wat betreft de fysische controle”. Concreet betekent dit dat in elke tandartspraktijk een interne dienst voor fysische controle wordt opgericht bestaande uit een hoofd van deze dienst en één of meerdere agenten voor stralingsbescherming.
Het hoofd van de dienst en de agent voor de stralingsbescherming kan één en dezelfde persoon zijn.
Elke tandarts met een persoonlijke FANC-vergunning heeft voldoende opleiding in de radioprotectie. Hij kan “hoofd van de dienst en agent voor stralingsbescherming” zijn. Bij afwezigheid van de “agent voor stralingsbescherming” neemt een andere tandarts in de praktijk deze functie over. Commerciële opleidingscursussen zijn op de markt, maar het FANC-reglement stelt duidelijk dat tandartsen reeds voldoende opgeleid zijn.
De bestaande fysische controle door een externe dienst, blijft verplicht en wordt wat strikter: de jaarlijkse termijn betekent nu tussen 10 en 14 maand.
De aanvraag en wijziging voor een exploitatievergunning moet volgende gegevens bevatten:  de naam van de agent in de stralingsbescherming en de externe controlerende instelling.
Elke exploitant dient ten allen tijde een inventaris bij te houden van de aanwezige röntgentoestellen, alsook de plaats waar het toestel zich bevindt, en de informatie met betrekking tot de reglementaire controles die al dan niet werden uitgevoerd op dit toestel.
Voor de tandartspraktijken, die in Klasse III zijn opgenomen, treedt deze nieuwe regeling van de fysische controle in voege op 1 januari 2021. Bijkomende informatie zal in de loop van de volgende maanden gepubliceerd worden.