De vaccinatiecampagne is gestart maar verloopt onder zeer moeilijke omstandigheden. Vooral het gebrek aan vaccins, de ongelijkheid tussen de vaccins en het manke systeem van de uitnodigingen zijn onder andere de oorzaken van terechte boosheid en frustraties. Uw beroepsverenigingen VVT en VBT stellen alles in het werk om hieraan te verhelpen.

Na de desastreuze ervaringen ten gevolge van het gebrek aan beschermingsmaterialen is er nu een gebrek aan vaccins. Het is onbegrijpelijk dat België als epicentrum van de productie van vaccins achterop blijft lopen qua leveringen.

Het feit dat verschillende vaccins voorlopig voor verschillende leeftijdscategorieën moeten gebruikt worden maakt het er niet gemakkelijker op. Hopelijk komt hierin snel verandering wanneer AstraZeneca ook voor 55-plussers goedgekeurd wordt.
De prioritaire lijst voor vaccinatie werd bepaald door de federale overheid op advies van de virologen. Als beroepsverenigingen zijn we erin geslaagd om de tandartsen en hun hulppersoneel bij de eerste prioriteiten te plaatsen.

Wij hebben echter geen beslissingsmacht over de besteding van de ‘restjes’ in de vaccinatiecentra, die ontstaan door het niet opdagen van eerstelijnszorgverleners uit de prioritaire groep, meestal zonder enige vorm van verwittiging. Hierdoor worden niet-prioritairen dikwijls eerder gevaccineerd dan prioritairen.

Het versturen van de uitnodigingen verloopt ook met veel verwarring mede ten gevolge van gebrekkige coördinatie en slecht functionerende software. Ook hierin staan wij machteloos. Als ‘liaison van de sector mondzorg voor de Covid-19 vaccinatie’ staan wij de vaccinatiecentra die ons contacteren bij om alle collegae uit hun buurt zo snel mogelijk de gelegenheid te geven zich te laten vaccineren. Het uitnodigen van het hulppersoneel verloopt niet in alle vaccinatiecentra op dezelfde manier, soms wordt het hulppersoneel samen met de tandarts uitgenodigd, soms niet, en dit volledig buiten onze wil om.

Wij krijgen klachten dat we als tandartsenorganisaties niet voldoende beroep doen op de pers om onze problematiek aan te klagen. Er bestaat momenteel zoveel verwarring en er zijn zoveel onduidelijkheden dat wij liever in de luwte verder werken dan te roepen in de pers want dit kan heel contraproductief werken.

Heel veel informatie, ook de recentste, kan u nalezen op https://tandartsen.vlaanderen/vaccinatie en www.laatjevaccineren.be.

Voor zover onze bevoegdheden het toelaten doen wij er alles aan om de vaccinaties voor u en uw hulppersoneel correct te laten verlopen. Wij weten dat dit niet steeds het geval is en samen met u betreuren wij dit ten zeerste!

Met collegiale groeten,

Philippe Decroock               Frank Herrebout
Voorzitter VVT                      Voorzitter VBT