De wetgeving is zeer duidelijk: men kan niet zomaar een patiëntenbestand overmaken.

Volgens Art. 37 van de 22 april 2019 Wet inzake kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg moet de tandarts een therapeutische relatie hebben met een patiënt vooraleer hij toegang kan krijgen tot zijn tandheelkundig dossier.

Art. 37. De gezondheidszorgbeoefenaar heeft enkel toegang tot de persoonsgegevens betreffende de gezondheid van een patiënt waarmee hij een therapeutische relatie heeft. Voor de toepassing van het eerste lid wordt onder therapeutische relatie verstaan een relatie tussen een patiënt en een gezondheidszorgbeoefenaar in het kader waarvan gezondheidszorg wordt verstrekt.

Vooraleer een tandheelkundig dossier over te maken aan een collega moet de patiënt zijn toelating geven om zijn tandheelkundig dossier over te maken.

Art. 36. De gezondheidszorgbeoefenaar heeft toegang tot persoonsgegevens betreffende de gezondheid van de patiënt die worden bijgehouden en bewaard door andere gezondheidszorgbeoefenaars op voorwaarde dat de patiënt voorafgaand zijn geïnformeerde toestemming tot deze toegang gaf.

Bij overdracht van de praktijk vraagt de tandarts zijn patiënten progressief en in de mate van het mogelijke hem te laten weten aan welke tandarts hij de gegevens die nuttig zijn voor de continuïteit van de zorg, dient te bezorgen dan wel of de patiënt ze rechtstreeks wenst te ontvangen.

Het is aan te raden deze keuze schriftelijk te bevestigen.

In verband met de beroepsaansprakelijkheid is het natuurlijk belangrijk dat de tandarts zelf ook het tandheelkundig dossier behoudt, ook als de patiënt of een collega-tandarts een kopie bekomen heeft.