Bij het nemen van een intra-orale radiografie laat de patiënte de sensor op de grond vallen. De schade is zo erg dat de sensor onherstelbaar verloren is: 6.025 euro kosten. Wie betaalt de kosten?

Aangezien bij de patiënte reeds verschillende malen dergelijke opname is uitgevoerd en telkens de nodige informatie werd gegeven zodat de patiënte met de vinger de sensor goed zou kunnen fixeren, is de tandarts van oordeel dat de patiënte de op haar rustende zorgvuldigheidsnorm heeft geschonden. De patiënte spreekt haar familiale verzekering aan. De verzekeringsmaatschappij weigert tussen te komen, de tandarts stelt de verzekeraar in gebreke.

De tandarts vraagt juridische ondersteuning door VVT aangezien het hier een principieel dossier betreft. VVT sluit zich aan bij het juridisch geding als vrijwillig tussenkomende partij.

De rechtbank heeft zojuist het eindvonnis uitgesproken: de vordering van de tandarts is ongegrond.

“De tandarts moet aantonen dat de verzekerde tekortgeschoten is in de medewerkingsplicht. Het louter feit dat de sensor op de grond is gevallen impliceert op zich niet dat de patiënt een fout zou hebben gemaakt of onvoorzichtig zou zijn geweest.”
Het is dus belangrijk dat de tandarts al het mogelijke doet om dergelijke schadegevallen te vermijden.

Sommige brandverzekeringen – multirisicoverzekeringen, zoals de groepspolis voor VVT-leden, voorzien als waarborguitbreiding een beperkte tussenkomst in dergelijke gevallen:

“Alle risico’s machinebreuk medisch materiaal tot 3.459,96 euro (waarborggrens aan ABEX-index 847) voor de door patiënt onopzettelijk veroorzaakte schade met verhaalafstand. Patiënt riskeert dus geen terugvordering door de verzekeraar.”

In geval de schade niet veroorzaakt is door een patiënt kan een aparte polis ‘machinebreuk’ eventueel aangesproken worden. Een verzekering ‘machinebreuk’ dekt onvoorzienbare en plotselinge materiële schade. Voor dit risico bestaat geen groepspolis.