In het licht van de komende verkiezingen zullen een aantal mogelijkheden voorhanden zijn om in te loggen. Een van die mogelijkheden is via eID. Maar jammer genoeg krijgen we vaak een onaangenaam en irriterend berichtje.

Op de site https://eid.belgium.be/nl/vraag-en-antwoord vind je heel wat acties die je kan ondernemen. Frustrerend vaak zonder positief gevolg. Na behoorlijk lang zoeken vonden we in het controleren van de “Certificate Propagation service”  een mogelijke oplossing (voor Windows). Wanneer je een eID in de kaartlezer schuift, zal deze service de certificaten automatisch uitlezen en in de “Windows Certificate Store” zetten. Zo kunnen applicaties die de store gebruiken, zoals Google Chrome, Internet Explorer, Edge of Acrobat Reader, de certificaten altijd terugvinden.
De Certificate Propagation service leest echter enkel certificaten uit wanneer hij actief is. Vaak staat die uitgeschakeld. Bovendien heeft Windows de onhebbelijke gewoonte om dit op eigen houtje na enig tijd te stoppen. Om dit te controleren kan je als volgt te werk gaan:

1. Open Windows Services

Twee methodes:
a. Open ‘Uitvoeren’met de toetsencombinatie
Windows-toets + R-toets.
Het ‘Uitvoeren’-scherm verschijnt. Type ‘services.msc’ (zonder aanhalingtekens) en klik op ‘ok’.
b. Typ ‘services’ in in het zoekvak en klik op de app.

2. Controleer de Certificate propagation service

• Zoek naar ‘Certificate propagation’

 

• Dubbelklik of klik rechts en kies voor ‘Properties’ of ‘Eigenschappen’.

 

 

• Verander het ‘Opstarttype van ‘Uitgeschakeld’ naar
 ‘Automatisch’.
– Klik op ‘Toepassen’
– Klik op ‘Starten’
– Sluit met ‘ok’.
– Start je computer terug op.
Bron:

https://eid.belgium.be/nl/technische-documentatie#7253