Een tandarts die een hoogrisicocontact heeft gehad met een positief geteste persoon kan blijven verder werken mits hij zelf geen symptomen heeft en mits het rigoureus toepassen van de beschermingsmaatregelen.

De tandarts kan zich in dit geval na 5 dagen laten testen. Dit is niet verplicht maar wij raden dit wel ten stelligste aan.

Indien binnen het gezinsleven iemand besmet is kan een thuisquarantaine worden toegepast en heeft de tandarts minder kans op besmetting. Desondanks moet de tandarts tegenover patiënten steeds rigoureus het protocol volgen.

(dit wil dus zeggen dat als bijvoorbeeld de vrouw/man of kinderen van een tandarts thuis in quarantaine moeten, de tandarts nog altijd mag gaan werken)

Een tandarts die zelf een positieve Covid-test heeft afgelegd moet stoppen met werken, met of zonder symptomen en moet 7 dagen in quarantaine gaan.

Sciensano definieert als:

Hoogrisicocontacten (nauwe contacten):

  • Een persoon met een cumulatief contact van minstens 15 minuten binnen een afstand van <1,5 m (“face to face”), bijvoorbeeld in een gesprek, zonder correct gebruik van een mondmasker (neus en mond volledig bedekkend) door één van beide personen. Dit omvat, onder andere, huisgenoten, kinderen van dezelfde groep in een residentiële collectiviteit, vrienden met wie men een maaltijd deelde en eventueel naaste buren op het werk.
  • Een persoon die direct fysiek contact heeft gehad met een Covid-19 patiënt.
  • Een persoon die in direct contact is geweest met excreties of lichaamsvloeistoffen van een Covid-19 patiënt, zoals tijdens het zoenen en mond-op-mond beademing, of contact met braaksel, stoelgang, slijmen, enz.
  • Een persoon die door de “Coronalert” applicatie werd geïdentificeerd als een nauw contact.
  • Een persoon die meer dan 15 minuten samen met een Covid-19 patiënt heeft gereisd, in eender welk transportmiddel, zittend binnen twee zitplaatsen (in eender welke richting) van de patiënt. In een vliegtuig ook bemanningsleden die dienst doen in de sectie van het vliegtuig waar het geval zat. Indien de ernst van de symptomen of de verplaatsing van de patiënt in het vliegtuig wijst op een mogelijk grotere blootstelling, kunnen passagiers die in hetzelfde compartiment zaten of alle passagiers in het vliegtuig worden beschouwd als hoogrisicocontacten (beoordeling door de dienst Infectieziektenbestrijding).

Laagrisicocontacten:

  • Een persoon die meer dan 15 minuten contact heeft gehad met een Covid-19 patiënt op een afstand van <1,5 m (“face to face”), maar waarbij beiden adequaat een mondmasker hebben gebruikt (neus en mond bedekt).
  • Een persoon die minder dan 15 minuten contact heeft gehad met een Covid-19 patiënt op een afstand van <1,5 m (“face to face”).
  • Een persoon die zich meer dan 15 minuten in dezelfde kamer/gesloten omgeving bevond met een Covid-19 patiënt, maar waarbij een afstand van >1,5 m gerespecteerd werd. Dit omvat, onder andere, mensen die in dezelfde ruimte werken, of samen zaten in een wachtkamer.