De Wet van 18 december 2015 maakt het onmogelijk na effectieve opname van het wettelijk pensioen nog verder pensioenrechten op te bouwen.

Zorgverleners die het wettelijk pensioen hebben opgenomen maar als geconventioneerde verder blijven werken hebben dus geen recht meer op het RIZIV Sociaal Statuut.
Door de Wet van 11 augustus 2017 en de Wet 30 oktober 2018 “Houdende diverse bepalingen inzake gezondheid“ is er een mogelijkheid gemaakt aan die zorgverleners een premie die nominaal gelijk is aan het Sociaal Statuut toe te kennen. Er moet wel voldaan worden aan de voorwaarden zoals die gelden voor het Sociaal Statuut.
Voor de praktische uitwerking van deze nieuwe regeling is een KB nodig. Het ontwerp-KB is reeds door de verschillende RIZIV-organen goedgekeurd. Na een update in verband met de datum van in werking treden zal het KB ter ondertekening aan de Koning voorgelegd worden en kan de publicatie in het Belgisch Staatsblad plaatsvinden.
Het KB dat in het RIZIV Verzekeringscomité ook door onze VVT-vertegenwoordiger is goedgekeurd bevat twee positieve verduidelijkingen:
– Nieuw is: wie zijn wettelijk pensioen reeds heeft opgenomen, kan ook de premie verkrijgen. Maar die wordt dan wellicht belast aan de hoogste nominale aanslagvoet. Er is reeds een Parlementaire vraag gesteld met als doel dit te versoepelen, maar voorlopig is er geen tegemoetkoming van FOD Financiën.
– wie zijn wettelijk pensioen nog niet heeft opgenomen, maar wel de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt, kan toch een RIZIV Sociaal Statuut bekomen. Het VAPZ-bedrag is aan 16,5% belastbaar.
Het kan problematisch zijn een verzekeraar of pensioenkas te vinden om deze premie in te storten.
Onmiddellijk na publicatie in het Belgisch Staatsblad zal het VVT de nodige informatie doorgeven over de modaliteiten van de aanvraag tot uitbetalen van de premie op het rekeningnummer van de zorgverlener.
De aanvragen voor de uitbetalingen voor de jaren 2016 en 2017 krijgen een verlengde aanvraagtermijn. Er is dus geen enkele reden om overhaastig te reageren.