VVT vernam met tevredenheid dat de discriminatie eindelijk kan stoppen: in de Kamer van Volksvertegenwoordigers werd met een alternatieve meerderheid het wetsontwerp goedgekeurd dat mogelijk maakt dat ook buitenlandse diploma’s geneeskunde en tandheelkunde aan de contingentering onderworpen zullen worden.

De Federale regering legt elk jaar, op advies van de Federale Planningscommisie, het aantal RIZIV-nummers vast voor de in België afgestudeerde artsen en tandartsen. Die contingentering, die de uitgaven voor de sociale zekerheid onder controle moet houden, geldt echter tot nu toe enkel voor artsen en tandartsen met een Belgisch diploma.
Het goedgekeurde wetsontwerp, een wijziging van de wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, vormt de wettelijke basis om de contingentering ook op buitenlandse diploma’s toe te passen. Dit betekent dat de tandartsen die hun opleiding aan een buitenlandse universiteit hebben gevolgd inbegrepen worden in het aantal  bijzondere beroepstitels die jaarlijks kunnen afgeleverd worden en toegang geven tot een RIZIV nummer van algemeen tandarts, tandarts-specialist in de orthodontie, tandarts-specialist in de parodontologie.

Het VVT is erg tevreden met dit wetsontwerp: het Verbond ijvert al jarenlang voor de contingentering van buitenlandse tandartsen en hoopt dat nu eindelijk  een einde zal komen aan de discriminatie van onze jongeren. Het goedgekeurde wetsontwerp is echter slechts de eerste stap: nu bestaat de wettelijke basis. De volgende regering moet de nodige uitvoerende Koninklijke Besluiten publiceren.