Geachte collega,

We kijken al lang uit naar de vaccinatie die bijkomend bescherming kan bieden tegen een COVID-19 besmetting. De voorbije weken hebben onze beide beroepsverenigingen grote inspanningen geleverd om de vaccinatiecampagne van de overheid te ondersteunen.

Door meerdere factoren komt de vaccinatiecampagne moeizaam op gang in Vlaanderen. We willen u langs deze weg een stand van zaken geven:

  • Sinds vrijdag 12 februari ontvangen alle 95 vaccinatiecentra een beperkt aantal vaccins, om de vaccinatieketen te testen. Hiervoor worden eerstelijnszorgverleners van minder dan 55 jaar uitgenodigd. De lijsten hiervoor worden autonoom aangemaakt door de populatieverantwoordelijke van de vaccinatiecentra. VBT en VVT hebben hier totaal geen inspraak in. Momenteel wordt het hulppersoneel nog niet uitgenodigd.
  • Als er voldoende vaccins  beschikbaar zijn, begint de brede vaccinatiecampagne op 22 februari 2021. Het tijdstip van uw vaccinatie is vooral afhankelijk van de leveringen van de fabrikanten.
  • De brede vaccinatiecampagne zal alle tandartsen, hulppersoneel en mondhygiënisten omvatten. De uitnodigingen (inclusief de goedkeuring van de finale lijst) worden door het agentschap Zorg en Gezondheid voorbereid. VBT en VVT hebben hier totaal geen inspraak in.
  • De uitnodigingen worden per post, mail en SMS verstuurd, niemand is verplicht om in te gaan op de uitnodiging. Als een eerste uitnodiging genegeerd wordt zal de prioriteit vervallen en volgt nog een tweede uitnodiging voor de vaccinatie van de brede bevolking. Hou er rekening mee dat de uitnodigingen en de vaccinatie gebeuren op basis van domicilieadres, zowel voor de tandartsen als het hulppersoneel.
  • Op geen enkel ogenblik zal men kunnen kiezen welk vaccin toegediend wordt. Het is de Federale Taskforce Vaccinatie die autonoom beslist welk vaccin aan welke doelgroep wordt toegediend. Dit gebeurt op basis van beschikbaarheid, wetenschappelijke evidentie, … VBT en VVT hebben geen enkele inspraak voor wat betreft de keuze van vaccin voor de sector mondzorg. Het is de overheid die beslist!

We beseffen ten zeerste dat de onduidelijkheden,  de moeilijke werkomstandigheden, … bij velen van ons onzekerheid en onvrede  veroorzaken. Het feit dat tandartsen met AstraZeneca gevaccineerd worden, lokt heel wat reacties uit. We hebben daar veel begrip voor en nemen deze terechte bezorgdheid mee in het continue overleg dat we met de betrokken instanties hebben.

We vernemen via onze wetenschappelijke contacten dat het AstraZeneca vaccin naar alle waarschijnlijkheid eind deze maand ook voor 55-plussers toegestaan wordt, op basis van nieuwe resultaten uit USA en UK. De enige reden waarom de EU het nu nog niet toelaat is omdat er te weinig deelnemers boven de 55 jaar betrokken waren bij de eerdere studies. De doeltreffendheid van het AstraZeneca vaccin 21 dagen na de eerste vaccinatie ligt dicht bij de andere vaccins voor wat betreft ernstig ziek worden en hospitalisatie. De neveneffecten zijn voor de drie vaccins gelijklopend en verdwijnen na een paar dagen inname van paracetamol.

Wat de doeltreffendheid is van de huidige gebruikte vaccins tegen nieuwe mutaties, alsook wat de beschermingsgraad zal zijn van vaccins die nog zullen erkend worden, is momenteel onduidelijk.

Verder moeten we nog benadrukken dat alle geldende beschermings- en quarantainemaatregelen momenteel tot nader order moeten opgevolgd  worden, ook door de gevaccineerden. Deze richtlijnen worden momenteel herbekeken door Sciensano. We houden u hiervan op de hoogte.

We blijven in nauw contact met alle deskundigen en instanties om de best mogelijke bescherming te bekomen voor tandartsen, die gezien hun professionele activiteiten intensief worden blootgesteld aan een mogelijke COVID-19 besmetting.

We leven in uiterst moeilijke en gespannen tijden. Hopelijk kan de brede vaccinatie van de tandartsen starten op 22 februari en zijn er voldoende vaccins ter beschikking zodat tegen half maart alle collegae die dit wensen gevaccineerd zijn.

Met collegiale groeten,

Philippe Decroock                   Frank Herrebout
Voorzitter VVT                         Voorzitter VBT

Meer wetenschappelijke onderbouw kan u vinden via volgende links:

  • Powerpoint Dirk De Wolf, Administrateur-generaal bij Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid
  • Document Pierre Van Damme, vaccinoloog / Dirk Ramaekers, voorzitter Federale Taskforce Vaccinatie