We ontvangen vragen over de FANC-mededeling van 2 juli 2020 waarin gemeld wordt dat iedere praktijk vanaf 2021 “een agent voor de stralingsbescherming” moet aanstellen. Weer nog een bijkomende administratieve rompslomp.

Iedere tandarts kan fungeren als “hoofd van interne dienst” én “agent voor de stralingsbescherming” mits het volgen van jaarlijks 1 uur bijkomende opleiding.

VVT ontving vanwege FANC volgende uitleg over deze bijkomende opleiding:

“Hoewel deze vorming los staat van de vorming nodig voor de RIZIV Accreditering, is het niet zo dat u deze permanente vorming moet zien als 1 uur extra vorming bij een opleidingsinstituut.

De permanente vorming als agent voor de stralingsbescherming is voornamelijk geënt op het uitwisselen van kennis en ervaringen met de deskundige erkend in de fysische controle evenals het op punt houden van de kennis rond de interne praktijken en de reglementering.

Concreet dient de permanente vorming op volgende manier ingevuld te worden:

  • Aanwezigheid van de agent voor de stralingsbescherming tijdens het evaluatiebezoek van de deskundige erkend in de fysische controle. De tijdsduur van het evaluatiebezoek wordt bijgevolg meegeteld in de permanente vorming.
  • Het op de hoogte blijven van de reglementering inzake stralingsbescherming.
  • Het meewerken aan de evolutie van interne praktijken of handelingen. Als er dus een nieuw type toepassing wordt geïntroduceerd in het kabinet (vb. het gebruik van cone-beam CT), dient de agent dus ook de nodige kennis te hebben over dat type van toepassing.”