24 november 2023

Tandheelkundigen zijn deze week negatief belicht in de media. Om hierop te reageren, hebben wij vandaag het onderstaande persbericht verspreid.

Het Verbond van Vlaamse Tandartsen wenst zijn diepe bezorgdheid en teleurstelling uit te drukken over de recent ontstane perceptie dat tandartsen niet sociaal voelend zouden zijn en onvoldoende bereid zouden zijn zorg te verlenen aan mensen die het financieel moeilijker hebben. Deze perceptie weerspiegelt de toewijding en het harde werk van onze beroepsgroep niet.

Het VVT benadrukt dat onze weerstand tegen de nieuwe wetgeving over het verbod op supplementen niet voortkomt uit een gebrek aan sociale betrokkenheid. Integendeel, onze primaire zorg ligt bij het waarborgen van de hoogste kwaliteit van zorg voor al onze patiënten.

Onze bezwaren tegen de voorgestelde wet zijn fundamenteel van aard. Deze wet zou de keuzevrijheid van de patiënt ernstig inperken. Patiënten moeten de vrijheid hebben om, in volledige transparantie en samenspraak met hun tandarts, te kiezen voor de behandeling die het beste bij hun individuele behoeften past. Dit omvat ook de mogelijkheid om te kiezen voor behandelingsopties die niet of niet volledig gedekt zijn door de RIZIV-zorgverzekering.

Het VVT staat voor kwalitatieve, toegankelijke en persoonlijke tandheelkundige zorg. Wij geloven dat een verbod op supplementen deze principes ondermijnt, waardoor de patiënt in zijn keuzes beperkt wordt. 

Het VVT blijft ijveren voor een constructieve dialoog met de overheid en andere belanghebbenden om tot een oplossing te komen die zowel de kwaliteit van zorg als de toegankelijkheid voor iedereen garandeert.