Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB)Febelfin en de Cyber Security Coalition hebben een nieuwe campagne tegen phishing gelanceerd. Phishing is online oplichting waarbij fraudeurs proberen de bankgegevens en de persoonlijke bankcodes van hun slachtoffers te bemachtigen, bijvoorbeeld via valse e-mails, sms’jes, een whatsappje of sociale media berichten.

Met deze campagne wordt elke internetgebruiker aangemaand: Wees slimmer dan een phisher! Om je hierbij een handje te helpen, werd een gloednieuwe Safeonweb-app ontwikkeld die al het nieuws rond phishing verzamelt en waarschuwt voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van oplichting. Zo blijf je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte. De app stuurt ook een waarschuwing als er een infectie is gemeld aan Safeonweb op jouw geregistreerde wifinetwerk. Downloaden doe je via de Google Play Store voor Android of de App Store voor Apple-toestellen.

Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be

Stuur frauduleuze berichten altijd door naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB laat de verdachte linken in deze berichten blokkeren. Dit jaar ontving het CCB al 3,7 miljoen verdachte berichten van alerte burgers (dat zijn er gemiddeld meer dan 12.000 per dag) en kon op die manier meer dan 1,3 miljoen frauduleuze websites melden aan Google en Microsoft die deze kunnen blokkeren.

Wat te doen als je slachtoffer bent geworden van phishing?

Ben je toch in de val gelopen, dan onderneem je best volgende stappen:

  • Bel onmiddellijk Card Stop op 070 344 344.
  • Breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte.
  • Doe meteen aangifte bij de politie.
  • Verander je paswoorden en doe eventueel een virusscan, wanneer je denkt malware te hebben geïnstalleerd.

In het kader van de campagne werd ook een affiche ontwikkeld die je kan ophangen in je wachtkamer om te wijzen op de gevaren van phishing. Je vindt deze poster in de decembereditie van vvtmagazine.

Neem een kijkje op de website van Safeonweb voor een heleboel tips en tricks om phishers te slim af te zijn.