Hoe ga je als onderzoekend tandarts te werk bij de behandeling van een slachtoffer van een arbeidsongeval? 

G. SCHRAEPEN, Raadgevend tandarts bij Fedris

Wanneer een slachtoffer van een arbeidsongeval zich in de praktijk aanbiedt is dit vaak een urgentiebezoek. Soms echter, bij zwaardere ongevallen waar het slachtoffer al door een spoedarts werd gezien, werden de eerste zorgen en aangifte van het ongeval al uitgevoerd.

Aangezien het slachtoffer van een arbeidsongeval steeds de bewijslast draagt van de opgelopen schade zal u, als behandelende tandarts en specialist ter zake, een tandheelkundig dossier dienen aan te maken en de toestand te beschrijven. Het slachtoffer heeft de bewijslast maar staat daarin niet erg sterk. Het is bijgevolg de onderzoekende arts/tandarts die hem/haar hierin zal bijstaan om het bestaan van de letsels hard te maken.

Ethisch gezien is het ook de taak van de behandelende tandarts om het slachtoffer in te lichten over de rechten en plichten van slachtoffers van een arbeidsongeval.

De voornaamste regel hier is om zo correct en volledig mogelijk alles te noteren. Dat houdt in dat u alle vaststellingen dient te noteren, de bestaande toestand wat vullingen en ontbrekende tanden betreft, verkleuringen en uiteraard de opgelopen schade.

Daarbij is het van groot belang goed te luisteren naar het verhaal van de patiënt en zich niet routinematig te laten leiden door de idee van “ik weet wel hoe dat gaat”. Een slachtoffer kan vaak nog sterk onder de indruk zijn van het voorval en kent vaak ook niet zijn mondtoestand van vóór het ongeval. Ofwel meent het slachtoffer dat ten gevolge van dit ongeval nu alle mogelijkheden open liggen om zijn mond te laten saneren. Uiteraard hebben wij daar niets op tegen, maar wel dient het slachtoffer duidelijk gemaakt te worden dat bij wet enkel de gezondheidszorg nodig door het werkongeval kan vergoed worden.

De klinische vaststellingen kunnen, als het enigszins kan, best aangevuld worden met radiografieën, een OPG en/of apicale rx’n. Zeer aanbevolen zijn ook fysieke foto’s, eventueel zelfs met een gsm, vooral bij schade in het front, om latere discussies zo veel mogelijk te beperken. Stel het slachtoffer heeft afgebroken en zeer gevoelige fronttanden. De eerste zorgen zullen er in bestaan deze, al dan niet voorlopig, te herstellen. Het bewijs van schade door het ongeval heeft u dan wel goed vastgelegd.

Nadien kan dan, aan de hand van al deze informatie, rekening houdend met een vermoeden van oorzaak uitgemaakt worden welke schade er veroorzaakt werd door het arbeidsongeval en welke vooraf bestaande toestanden waren. Elk bewezen letsel staat namelijk in verband met het arbeidsongeval tot het tegendeel bewezen is.

In een tweede fase wordt u gevraagd om een behandelingsplanning op te maken. Dat doet u uiteraard in eer en geweten naar de bestaande normen zoals het een gewetensvol tandarts past en zoals u de gewoonte heeft uw eigen privé patiënten te behandelen. Uw keuze zal steeds de voorkeur krijgen omdat u zich daar, met uw ervaring, het best in thuis voelt.

De behandelingen nodig als gevolg van het arbeidsongeval zullen door de wetsverzekeraar ten laste worden genomen. Geplafonneerde terugbetalingstarieven staan bij Fedris tot uw beschikking als leidraad bij het bepalen van uw honorarium.